Spektrum:

De pop van de vroege jaren tachtig had meer te bieden dan je op grond van de officiële geschiedsschrijving en de electroclashrage zou denken. In de grensgebieden van punk, funk, dub en avantgarde gebeurden toen al spannende dingen, zowel in het deprimerende Engeland als in het groezelige New York van die dagen. Spektrum laat horen wat er had kunnen gebeuren als de lijn van Liquid Liquid, Konk, PiL, 23 Skidoo, ESG en andere toenmalige fakkeldragers was doorgetrokken in plaats van uitgegumd door de smakeloze mainstream. Alleen al doordat de technologische vorderingen van het nieuwe millennium niet onopgemerkt aan dit Londense collectief zijn voorbijgegaan, stijgt Enter The Spektrum ver uit boven loze nostalgie. Maar de ideeënrijkdom en het verfrissende gebrek aan eerbied voor stilistische begrenzingen van destijds zijn goed begrepen, en gevat in sterke stukken vol nerveuze ritmes, onderkoelde zang (van Gabriele Olafisoye), strak afgepaste gitaarpartijen, dubby baslijnen en meer van dat moois. Spektrum speelt 19 juni op `Rotterdam Import' en 18 juli op `5 Days Off' in Amsterdam.

Enter The Spektrum

(Playhouse, distr. N.E.W.S.) ****

    • Jacob Haagsma