Racen als herinnering aan D-day

In de Verenigde Staten staat ook de sportwereld dit weekeinde stil bij D-day. De autoraces in Dover, in de staat Delaware, met als hoogtepunt de 400 mijl (644 kilometer) lange NASCAR-race van morgenmiddag, zijn opgedragen aan de militairen die 6 juni 1944 deelnamen aan de landingen op de stranden van Normandië. Op de Dover International Speedway zijn voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, onder meer Sherman tanks, zoals die zestig jaar geleden in groten getale door de geallieerden in Europa aan land werden gebracht.

Sport en het leger hebben in de VS een innige verhouding. Sla een van de laatste nummers van Sports Illustrated (24 mei) er maar op na. In die editie van het Amerikaanse sporttijdschrift een acht pagina's tellende reportage over de sportieve kant van de Rangers, de commando's van het Amerikaanse leger. Elk jaar strijden de keurtroepen om de eretitel `beste Ranger', een zestig uur durende uithoudingsproef die wordt gehouden in Fort Benning, Georgia.

Dit jaar kreeg die wedstrijd een extra dimensie. Toen de Best Ranger Competition eind april net was begonnen, werd bekend dat Ranger Pat Tillman in Afghanistan was gesneuveld. Een oud-sportman die naar aanleiding van de terreuraanslagen in de VS van september 2001 in mei 2002 zijn glanzende carrière in het American football (en een contractaanbieding van Arizona Cardinals van 3,6 miljoen dollar) had ingeruild voor een baan bij het leger, als eerbetoon aan de slachtoffers van `9/11'. Sports Illustrated wijdde begin mei een omslagverhaal aan leven en werk van `de sportman die als een soldaat stierf', 27 jaar oud.

Met het oog op nieuwe recruten is het Amerikaanse leger actief in de autosport, met een eigen NASCAR-team. In Dover verschijnt morgen de `Army Chevy' van Joe Nemechek weer aan de start. De Chevrolet van Bobby Labonte is voor de gelegenheid gespoten in de kleuren van materieel uit de Tweede Wereldoorlog – volgende maand als schaalmodel verkrijgbaar. Een deel van de opbrengsten gaat naar een stichting die de herinnering aan D-day levend houdt.