Potters magie

Op de rode loper spreekt Albert Verlinde met de kindersterren van de Harry Potter-film en merkt hoe gewiekst ze zijn.

En weer flikt Harry Potter het!

Op de eerste dag van het uitkomen van de film The Prisoner of Azkaban in de Engelse bioscopen werd er een nieuw bezoekersrecord gevestigd en dat doet vermoeden dat het derde deel in de filmreeks wereldwijd de kassa's weer flink zal laten rinkelen. Nou doet de filmmaatschappij er ook alles aan om de film een klapper te laten worden. Belangrijk wapen in de strijd om publiciteit is de première. En dus was ik vorig weekend in Londen om dit evenement te coveren en het was weer een spektakel van jewelste. Hoewel de taxirit naar de bioscoop het ergste deed vermoeden. De taxichauffeur zag dat ik deel uitmaakte van een televisieploeg (dat kan ook niet anders als je vier mensen op een achterbank opeen gepropt ziet zitten, er prikte een lens in mijn kruis en een grote grijze microfoonhengel rees als een rots omhoog uit mijn hoofd, ik zag er echt enig uit) en vroeg wat we gingen filmen, dus wij riepen trots `We gaan naar de Harry Potter première!'. ,,Boring'', verzuchtte de chauffeur en dat deed ons vermoeden dat er in Engeland helemaal geen Harry Potterhype meer bestaat. Maar toen we bij de rode loper arriveerden bleek dat de magie niet verdwenen was, duizenden krijsende fans stonden te wachten op hun idolen.

Aan een rode loper staan is altijd spannend. Je weet niet wie hun opwachting zullen maken en wie van de hooggeëerde gasten zich zullen verlagen om een interviewtje te doen. De Engelse cameraman die naast mij stond had hoge verwachtingen. Bij een Potter-première komen veel sterren omdat hun kinderen naar de rolprent uitkijken. Daarom zouden de Beckhammetjes er wel eens kunnen zijn (hoewel we sinds Rebecca Loos weten dat David Beckham met zijn staf meer dingen kan dan de puberende Harry Potter) en Madonna. Het gerucht ging zelfs dat Paul McCartney zou komen, maar, zei de cameraman, de ex-Beatle is sinds de moord op John Lennon zo gebrand op zijn veiligheid dat hij zich recht voor de deur van de bioscoop zou laten afzetten en zich niet zou wagen aan een loop over de rode loper.

Die wereldsterren waren er jammer genoeg niet, maar de hoofdrolspelers van de film waren er wel en dat maakte het lange wachten meer dan goed. De drie sterren Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint werden met K3-achtig gegil begroet en stonden ons vriendelijk en uitgebreid te woord. Maar dat mag ook wel als je als vijftienjarige miljoenen euro's verdient! Het is een beetje eng om te zien hoe deze kinderen professionele robots geworden zijn die precies weten hoe ze vragen van journalisten snel en politiek correct moeten beantwoorden. Daniel ratelde dat hij genoot van het feit dat hij in de film niet alleen ouderwetse schoolkostuums draagt maar ook een hippe sweater. Emma pochte trots dat ze haar idool Brad Pitt ontmoet had en niet eens flauwgevallen was en Rupert onthulde dat hij in zijn trailer een pooltable heeft staan en dat hij tussen de opnames door graag een partijtje met zijn medespelers speelt. Filmheld Gary Oldman die in de film de ontsnapte gevangene Sirius Black speelt had een niet zo'n glamourous moment toen een Spaanse journaliste hem vroeg wat hij in de film deed. Toen ik hem vroeg waarom hij in iedere film die hij doet dood gaat, keek hij venijnig naar de Spaanse dame en zei dat hij het ook onrechtvaardig vond dat sommige mensen niet gewoon dood neervallen.

De filmmaatschappij kan tevreden zijn, maar het weer vormde een smetje op het blazoen. De hele dag was het bewolkt, maar uitgerekend tijdens de binnenkomst van de gasten regende het.

Tsja als kleine tovenaar leg je het toch af tegen de grote weergoden.

    • Albert Verlinde