Peiling: exit D66

. De kans is groot dat D66 na de verkiezingen van 10 juni uit het Europees Parlement verdwijnt. Dat zou blijken uit een peiling van Maurice de Hond. D66 zou te weinig stemmen krijgen om haar huidige twee zetels te behouden. Uit het onderzoek onder ongeveer vijfduizend Nederlanders blijkt verder dat de PvdA het, zoals gebruikelijk voor de Europese verkiezingen, slechter doet dan het CDA. De PvdA krijgt naar verwachting rond 20 procent van de stemmen, goed voor zes tot zeven zetels. Het CDA haalt 26 procent, oftewel negen tot tien zetels. Op dit moment hebben CDA en PvdA respectievelijk negen en zes zetels in het Europees parlement. Het totale aantal zetels voor Nederlandse parlementariërs bedraagt in het parlement in de oude samenstelling 31 zetels. Door de toetreding van tien nieuwe lidstaten tot de Europese Unie zal het nieuwe parlement nog 26 zetels tellen voor Nederlandse parlementariërs. De peiling van De Hond gebeurt via internet met een vast bestand aan respondenten.