Paus uit tegenover Bush zorgen over Israël en Irak

Paus Johannes Paulus II heeft gistermiddag tegenover de Amerikaanse president George W. Bush zijn grote zorg over de ontwikkelingen in Irak en in Israël onderstreept. ,,U bent bijzonder op de hoogte van onze ondubbelzinnige positie als het gaat om de grote onrust in Irak en het Midden Oosten'', zo zei een moeilijk verstaanbare paus.

Hij refereerde daarmee aan de vele keren dat hij Bush heeft opgeroepen af te zien van oorlog. Vlak na het uitbreken van de oorlog stelde de paus zelfs dat ,,zij die de wapenen opnemen verantwoording zullen moeten afleggen ten opzichte van God, hun geweten en de geschiedenis''.

Johannes Paulus drong er gisteren op aan dat de situatie in het Midden Oosten snel wordt genormaliseerd en zei dat daarbij een belangrijke rol voor de VN en ook Europa moet zijn weggelegd.

Een compliment kreeg Bush voor de wijze waarop hij zich in de VS inzet voor de morele waarden als het gaat om het respect voor het leven en de familie. De paus doelde hiermee op Bush's afkeuring van het homohuwelijk en abortus.

President Bush overhandigde de paus de Medaille voor de Vrijheid, de hoogste niet-militaire onderscheiding in de Verenigde Staten. Hij noemde de paus een ,,hedendaagse held die zich altijd heeft ingezet voor de vrijheid en de bescherming van het leven''. De paus bedankte Bush voor deze gift en verzekerde Bush dat hij voor hem zou bidden. De paus sloot zijn speech af met: ,,God Bless America.'' Woorden die Bush als muziek in de oren klonken, aangezien hij het Vaticaan mede bezocht in de hoop de katholieke kiezers in de VS achter zich te krijgen.

Enkele uren na de ontmoeting van de twee trokken tienduizenden vredesactivisten langs een gigantische kordon van ME-ers om te demonstreren tegen de oorlog en tegen de aanwezigheid van Bush in de stad. Vanochtend ontmoet Bush premier Silvio Berlusconi, waarna hij zal vertrekken naar Parijs om zondag in Normandië D-day te herdenken.