Oud trucje

Iedereen kent het verhaal over de beginnende schaker die twee topspelers voor de gek hield. Het werd vaak verteld met Aljechin en Bogoljubow in de rol van de sukkels die tegelijkertijd ingingen op het verzoek van een beginner om een correspondentiepartij te spelen.

De een speelde met wit, de ander met zwart. De zetten die Aljechin tegen de beginner speelde deed die vervolgens tegen Bogoljubow en omgekeerd hetzelfde, zodat de twee schaakreuzen in feite tegen elkaar speelden.

Soms speelt dit slappe verhaaltje zich af op een schip. De onnozele grootmeesters spelen dan ieder in hun eigen hut en de slimme beginner loopt tussen die hutten heen en weer.

De Britse illusionist Derren Brown, die in het tv-programma Trick of the Mind iedere week een wonder verricht, speelde op 23 april simultaan tegen acht meesters en grootmeesters en een zwakke schaker. Hij zou toch niet dat belegen trucje uit de oude doos halen? Ja, dat deed hij wel. Brown won van de zwakke schaker en tegen de meesters maakte hij 4-4 met de methode Aljechin-Bogoljubow.

Indrukwekkender dan zijn prestatie was het acteertalent van de schaakmeesters, die braaf de vereiste verblufte gezichten trokken van onnozele halzen die zogenaamd niet door hadden dat ze in feite niet tegen Derren Brown, maar tegen elkaar speelden. Ook zij kenden dat oude verhaaltje heel goed, maar wie op de televisie wil komen geeft zijn zelfrespect af bij de ingang van de studio.

Aljechin-Bogoljubow, WK-match 1934. Wit begint en wint.

Oplossing Schaken: 1. Te1xe7+ Td7xe7 2. Lf2-h4 Zwart verliest nu minstens een stuk. 2...Kg7-f7 3. Lh4xe7 Kf7xe7 4. Tc2-c7+ Td8-d7 5. f5-f6+ Ke7-e8 6. Ld3-g6+ Ke8-d8 7. f6-f7 Kd8xc7 8. f7-f8D en wit won snel.

    • Hans Ree