Opnieuw stappen tegen Frans homohuwelijk

De procureur van Bordeaux heeft gisteren Noël Mamère, de burgemeester van het naburige Bègles, verboden om vandaag Frankrijks eerste homohuwelijk te sluiten wegens `territoriale onbevoegdheid'. De huwelijkskandidaten zouden niet in Bègles wonen. Mamère ontkent dit en zei het huwelijk vanmorgen om elf uur te zullen sluiten.

Het is de tweede poging van de procureur om dit eerste homohuwelijk te verhinderen. Eerder verbood hij het al omdat de wet zou uitgaan van huwelijkspartners van verschillend geslacht. Mamère wil dat de rechter zich uitspreekt over de geldigheid van het huwelijk ná sluiting daarvan.

Mamère, die een landelijke discussie heeft uitgelokt met zijn voornemen, spreekt van `een intimidatiecampagne'. Volgens hem heeft het paar, dat tot het huwelijk elders ondergedoken is, hem een huurcontract overlegd. De verhuurster blijkt een oudere vrouw te zijn, die volgens Mamère door de politie op `schandalige wijze' is verhoord. Volgens Mamère zijn de formaliteiten in orde. Ook trouwen volgens hem `talloze' heteroseksuelen in gemeenten waar zij niet permanent wonen, en wordt op hen `ook geen politie afgestuurd'.