Nieuwe kleren voor de tovenaars

Een Nederlandse ontwerpster is verantwoordelijk voor de kleding in de nieuwe Harry Potterfilm. Ellen de Bruin spreekt met Jany Temime.

Op maandagochtend, de dag na de Londense première van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, heeft Jany Temime weliswaar een kater, maar ze voelt zich ook erg goed. ,,Ik heb de film echt een moderne touch gegeven. Ik ben heel trots, ik heb het goed gedaan.''

De Nederlandse kledingontwerpster heeft al voor meer dan veertig films en televisieproducties de kleding ontworpen, maar Harry Potter is haar grootste project. Ze kleedde de hoofdpersonen van de derde Harry Potter-film, die deze week ook in Nederland in première ging, en werkt nu aan de kostuums voor Harry Potter 4, waarvoor de opnamen drie weken geleden begonnen zijn. De films tonen een stijlbreuk met de twee eerste Potterfilms: nieuwe regisseurs, oudere kinderen – zowel op het doek als in de zaal – en dus een andere sfeer. Daar passen andere kleren bij, zegt Temime: ,,Voor kindertjes moet je iets maken dat veel meer sweet is, veel meer reachable. Deze film is veel donkerder en harder dan de eerdere twee. Die andere waren toch een soort Christmas Carol voor acht-, negenjarigen; dit is een actiefilm voor teenagers.''

Op die leeftijd, zegt Temime, worden kinderen individualistischer en beginnen ze het belangrijk te vinden om zélf te kiezen wat ze aanhebben. In Harry Potter 4 lopen de hoofdpersonen dus veel meer in hun vrijetijdskleding rond. Maar ook de schooluniformen heeft Temime minder uniform gemaakt: ,,Ik heb niet één uniform gemaakt, maar verschillende vormen van broeken, truien en rokken. Ze dragen bijvoorbeeld de ene keer een V-halstrui en dan weer een sleeveless of een overhemd.''

Temime heeft de film ook bewust moderner en strakker aangekleed. Bij sommige kostuums scheelt dat ruim een eeuw. ,,Als iemand er in de vorige films ouderwets uit moest zien'', zegt ze, ,,dan had hij een kostum aan uit de 19de eeuw terwijl de anderen iets droegen van de 20ste eeuw. Als iemand er in deze film ouderwets uitziet, is het veel meer jaren '70, een oude hippie.'' Zoals de waarzeglerares juffrouw Sibylla Zwamdrift, gespeeld door Emma Thompson.

Tussen de twee Potterfilms door deed Temime de kleding voor de tweede Bridget Jones-film. ,,Onvergelijkbaar met Harry Potter, maar ook een heel groot en uitgebreid project – een beetje in de stijl van de film Love, Actually.'' Bekende Nederlandse films die ze heeft aangekleed zijn De Lift (1983), Ciske de Rat (1984), en de Oscarwinnaars Antonia (1995) en Karakter (1997). Het zijn heel uiteenlopende projecten, maar de rode draad is de eenvoud, zegt ze: ,,Ik houd van simpele dingen, het is een beetje clean wat ik doe. Ik probeer tot de kern van een kostuum te komen. Je moet ook ruimte geven aan de acteurs en dat is makkelijker met eenvoudige kostuums.''

    • Ellen de Bruin