`Niet onder 18'

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat medicijnen voor de Nederlandse markt keurt, heeft op 22 april het gebruik van het antidepressivum paroxetine bij jongeren onder de 18 jaar afgeraden. Paroxetine wordt verkocht onder de handelsnaam Seroxat. Bij kinderen die het medicijn slikken blijkt het risico op agressief gedrag en zelfmoordneigingen toegenomen. Artsen wordt aangeraden om patiënten tussen de 18 en 29 jaar extra goed te volgen als ze het medicijn gebruiken. De behandeling mag niet abrupt worden afgebroken, maar moet in enkele weken tot maanden worden afgebouwd. Het CBG heeft dit advies overgenomen van de Europese organisatie die medicijnen keurt. Volgens het CBG zal het oordeel over paroxetine ook gevolgen hebben voor het gebruik van soortgelijke antidepressiva (ssri`s) en zou voor deze middelen hetzelfde advies moeten gelden als voor paroxetine: gebruik onder 18 jaar moet in principe worden afgeraden. Alleen in exceptionele gevallen mag het, op advies van een kinderpsychiater, gebruikt worden.