Mobiel nieuws

BELTONEN-HITLIJST

Ringtones klinken steeds mooier en cd's kun je illegaal van internet plukken, dus het zit er dik in dat er in de nabije toekomst meer beltoontjes voor de mobiele telefoon worden verkocht dan cd-singles. In Groot-Brittannië lopen ze daar alvast op vooruit. In het Britse tijdschrift Music Week is deze week voor het eerst een officiële top-20 lijst van meest verkochte beltonen opgenomen. De lijst wordt samengesteld door accountantsfirma KPMG, die informatie van mobiele-telefoniebedrijven verzamelt. De beltonen-top-20 is een poging van de muziekindrustrie om de dalende verkoopcijfers van singles op te vangen; de artiesten ontvangen ook geld voor `hun' beltonen.

De beltonen-top-20 lijkt op de gewone singles-top-twintig – op nummer één van de mobiele lijst staat bijvoorbeeld Eamon met F**k It (I Don't Want You Back), die ook lang in de singleverkoop op nummer één stond – maar de hitlijsten zijn natuurlijk niet helemaal hetzelfde, omdat niet iedereen popmuziek op zijn mobieltje heeft. Televisiedeuntjes, zoals de begintune van The Muppetshow, zijn ook populair als beltoon, en de vogelzang-beltonen van de Britse vogelbescherming worden eveneens veel verkocht.

Bij KPMG Nederland is niet bekend of er plannen voor een officiële Nederlandse beltoon-top-20 komt. De Nederlandse Vogelbescherming verkoopt, net als de Britse, ook vogelgeluiden voor de telefoon.

BELTONEN-CONCERT

Gratis beltonen zijn er gelukkig ook nog. Vanaf maandag zijn er nieuwe, door muzikanten gecomponeerde ringtones te downloaden op de website van Productiehuis Oost-Nederland (www.oninternet.nl), een popmuziek-stimulerende stichting te Deventer. Bij het Productiehuis ergerden ze zich aan de ,,slechte aftreksels van de top-40'' die ze overal hoorden, vertelt woordvoerder Kim Vijfhuizen, en daarom hebben ze muzikanten opgeroepen om beltonen speciaal voor de mobiele telefoon te componeren, ,,zodat je je niet meer zo hoeft te ergeren in de trein''. Daarna bedacht het Produktiehuis dat er nog gekkere dingen konden met beltonen. ,,Toen hebben we drie componisten gevraagd om een compositie te schrijven van 200 ringtones, voor een orkest van 25 man. Het moest ook echt uitvoerbaar zijn. Je verkijkt je erop hoe moeilijk dat is – als je met een instrument verkeerd inzet, kun je nog stoppen, maar hier druk je op een knopje en het gaat gewoon lopen. En de muzikanten staan soms niks te doen en moeten dan weer heel snel van beltoon wisselen.'' Het VARA tv-programma Kopspijkers had afgelopen zaterdag de primeur: de Deventer PTT-fanfare (,,oorspronkelijk allemaal mensen die bij de PTT werkten, ze mogen ook in het postkantoor repeteren'')speelde fragmenten uit de drie composities van dancegroep Quick & Brite, Solex-frontvrouw Liesbeth Esselink en klassiek componist Frank Dijman. In oktober hoopt het fanfare-orkest de composities in zijn geheel uit te voeren voor publiek, en misschien gaan ze er wel mee op tournee.