Minister verstopt zich

In het hedonistische Eilat zal de ondergedoken Israëlische minister van Toerisme Benny Alon waarschijnlijk niet te vinden zijn. De koeriers van premier Sharon, die de tegenstribbelende minister alleen schriftelijk kan ontslaan, hebben meer kans in een van de orthodoxe nederzettingen in de Gazastrook of de bezette Westelijke Jordaanoever.

De speurtocht naar twee ministers die zich verzetten tegen de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook kreeg gisteren het karakter van een farce toen de ene minister van de rechtse Nationale Unie, Lieberman, weigerde om negen uur 's ochtends naar het kantoor van Sharon in Jeruzalem te komen. Hij werd uiteindelijk opgespoord in een gymclub, waar hij hevig transpirerend de ontslagbrief in ontvangst nam. Zijn collega en partijgenoot Alon, zelf een orthodoxe kolonist, liet zich lastiger strikken.

Ook hij weigerde met een smoes naar het kantoor van Sharon te komen en toen de premier hem eindelijk aan de telefoon had, deed de minister alsof hij met een poseur te maken had. ,,Ik meende de stem van Sharon wel te herkennen, maar iedereen kan zich wel als de premier voordoen. Misschien was het wel een komiek die zich als Sharon voordeed'', jokte de vlerkerige Alon tegen Radio Israël, vlak voordat hij onderdook. Hij is pas echt ontslagen, althans volgens de Israëlische wet, 48 uur na ontvangst van de ontslagbrief van de premier.

Alon is van plan zondag gewoon naar het wekelijkse kabinetsberaad te komen én zijn stem te laten horen, maar hij zal een gesloten deur aantreffen. Sharon heeft aangekondigd zondag zijn plan voor de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook in stemming te brengen. In theorie heeft hij na het ontslag van de twee ministers van de Nationale Unie nu een meerderheid, maar als het plan in stemming wordt gebracht, is de vraag wat de Likud-ministers zullen doen. En vrijwel zeker zal ook de Nationale Religieuze Partij de regering verlaten en dan verandert de politieke slapstick weer in een serieuze politieke crisis, die kan leiden tot de ondergang van de regering, waarschijnlijk gevolgd door nieuwe verkiezingen.

    • Oscar Garschagen