Méér Lord of the Rings

De The Lord of the Rings-trilogie is af. De Oscars voor Peter Jackson zijn binnen. En op de dvd die nu van het laatste deel The Return of the King verschijnt klinkt regisseur Jackson nog steeds even bescheiden en enthousiast alsof hij er pas gisteren aan begonnen is.

In werkelijkheid is het al weer ruim acht jaar geleden dat hij de filmrechten verwierf voor Tolkiens mythologische vertelling over een bijzonder alliantie van mensen, hobbits, dwergen, tovenaars en elfen tegen de heer van het duister, en alweer bijna een jaar nadat hij de acteurs voor een laatste re-shoot naar Nieuw-Zeeland haalde. The Return of the King ging vorig jaar december in première en rond die tijd dit jaar wordt de definitieve versie van de film verwacht: de uitgebreide dvd-versie waarop waarschijnlijk net als bij de eerste twee delen extra scènes aan het verhaal zijn toegevoegd. Tegen die tijd heeft een beetje fan zes dvd-doosjes in zijn kast staan, de gewone en de extended versies, en is het wachten op de superbox waarin alles verzameld is. Dan is de koek echt op en kan de balans worden opgemaakt van wat niet alleen het grootste (in álle betekenissen van het woord) filmproject aller tijden is, maar ook het grootste marketingconcept.

Doordat de voorbeeldige formule van de eerdere dvd-versies nu wel zo'n beetje bekend is (`making of's, interviews, achtergronden, reclame voor spelletjes) vallen de extra's op The Return of the King een beetje tegen. Misschien daarom dat sommige bekende uitspraken opeens meer betekenis krijgen: ,,Eerst denk je dat je geen film gaat maken en dan maak je er opeens drie'' (over de moeilijkheden om de verfilming gerealiseerd te krijgen, totdat productiemaatschappij New Line opperde dat het misschien beter was om drie in plaats van de beoogde twee delen te maken). Of Peter Jackson die memoreert hoe hij na de opnames van scènes met Frodo en Sam op Mount Doom, het einde van de film, maar al aan het begin van de draaiperiode geschoten, tegen acteur Sean Astin (Sam) zei: ,,Besef je wel dat het nog vier jaar duurt voordat iemand dit ziet?'' Aangezien de drie films parallel werden gedraaid gebeurde dat soort dingen wel vaker. Ian McKellen (de grijze, later witte tovenaar Gandalf) nam tijdens zijn eerste draaidag de scène op waarmee hij in de film werd geïntroduceerd: zijn aankomst in Hobbitstee. De volgende dag speelde hij al zijn vertrek uit Midden-Aarde, nu de een na laatste scène van de film.

Anders dan op de voorgaande dvd's van de bioscoopversies bevat The Return of the King geen voorproefjes van de nog uit te brengen uitgebreide versie. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de zeven minuten durende scène met de boze tovenaar Saruman (Christopher Lee), die aanvankelijk de film zou openen en nu nauwelijks nog in het slotdeel voorkomt? Geduld. Geduld.

The Lord of the Rings:

The Return of the King

Film ****

Extra's ***

    • Dana Linssen