Lubbers: ik blijf tot 2005

. Ruud Lubbers is niet van plan af te treden als Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties. Hij wil zijn termijn, die eind 2005 afloopt, volmaken. Dit zei hij gisteravond, toen hij de openingsvoorstelling van het Holland Festival bijwoonde in Amsterdam. De voorstelling The children of Herakles gaat over vluchtelingen.

Premier Balkenende wil zich niet inhoudelijk bemoeien met de aanklacht die tegen UNHCR-voorman Lubbers is ingediend wegens seksuele intimidatie. ,,Ik houd me slechts met de procedure bezig'', aldus Balkenende gisteren na afloop van de ministerraad.

Gisteren werd bekend dat de premier afgelopen dinsdag in een telefonisch onderhoud met VN-baas Kofi Annan de kwestie rondom Lubbers heeft besproken.

Het laatste telefonisch contact tussen de premier en Lubbers dateert van vorige week, zo bevestigde Balkenende gisteren. In dat gesprek heeft Balkenende Lubbers niet gevraagd of de beschuldigingen kloppen, maar slechts geïnformeerd wanneer er ,,duidelijkheid zal komen'', aldus de premier. ,,Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe groter de speculaties, en dat is voor alle betrokkenen vervelend'', zei Balkenende.