Legendarische souvenirs

Charles Darwin, David Livingstone, Robert Scott en Ernest Shackleton; het waren de afgelopen eeuwen niet de minste wetenschappers en ontdekkingsreizigers die hun expeditie ondernamen dankzij de steun van de Britse Royal Geographical Society (RGS). In ruil voor de financiële hulp verplichtten de avonturiers zich om het genootschap na afloop over hun belevenissen te komen vertellen. Ze moesten ook souvenirs meebrengen.

Afgelopen woensdag maakte de RGS bekend dat haar archieven vanaf 8 juni aanstaande zullen worden opengesteld voor het publiek. Belangstellenden kunnen het sextant bekijken dat Darwin gebruikte tijdens zijn reis met de Beagle (1831-36). Ze kunnen ook de zuurstoftanks zien die zijn gebruikt bij de eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest door Edmund Hillary en Tenzing Norgay (1953).

De beroemde foto hierboven maakt ook deel uit van de RGS-collectie. Hij is gemaakt door Frank Hurley, de fotograaf van de mislukte Antarctische expeditie onder leiding van Ernest Shackleton (van 1914 tot 1916). Shackletons schip, de Endurance, raakte vast in het ijs nog voordat de expeditie het continent bereikte dat hij had willen oversteken. Het schip verging, maar alle 28 expeditieleden redden het vege lijf. In september 1916 kregen zij bij terugkomst in de bewoonde wereld geen heldenontvangst. De slag bij de Somme woedde en in de twee jaar dat Shackleton was weggeweest hadden veel Britten in de Eerste Wereldoorlog hun leven wèl verloren.