Komt de Belastingdienst nog langs?

Mijn ouders, mijn broer en ik zijn ieder voor een kwart eigenaar van de woning waarin mijn ouders wonen. Dit is vastgelegd in de koopakte. Destijds bedacht door mijn vader, om zo de successierechten te ontwijken. Mijn broer en ik betalen geen cent hypotheek voor deze woning. Nu willen mijn ouders een nieuw huis kopen, na de verkoop van hun oude huis. Is het (theoretisch) mogelijk dat ik bij de verkoop mijn kwart deel opeis? Heeft deze constructie nut voor het nieuwe huis? Ik vermoed dat de Belastingdienst na het overlijden van mijn ouders even langskomt bij mijn broer en bij mij met de vraag hoe we aan een kwart woning komen, zonder daar ooit belasting voor betaald te hebben.

(A. van D.)

Bij de verkoop van het oude huis (waar u als mede-eigenaar toestemming voor moet geven) ontvangt u van de notaris uw kwart van de verkoopsom. In de afgelopen jaren had u uw deel moeten opgeven als bloot eigendom in box 3. Liet u dat na, dan deed u een onjuiste aangifte. Deed uw vader net alsof het hele huis van hem was, dan was hij wellicht in overtreding, bijvoorbeeld bij de aftrek van de hypotheekrente. Of u deze constructie weer moet kiezen, hangt af van uw aller situatie.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele