Kerry en Bush in nek-aan-nekrace

De verkiezingsstrijd tussen George W. Bush en John Kerry gaat nek-aan-nek. Als deze week gestemd zou zijn, had 48 procent van de Amerikanen op de Democraat Kerry als president gestemd en 46 procent op de Republikein Bush.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde enquête van de American Research Group, een instituut dat tijdens de Democratische voorverkiezingen dit voorjaar permanent met betrouwbare peilingen kwam. De afwijkingsmarge van het onderzoek was plus of min 3,5 procent.

Als de onafhankelijke kandidaat Ralph Nader wordt betrokken in het onderzoek, eindigt Kerry nog met een kleine voorsprong. Hoewel Kerry Bush verslaat bij onafhankelijke kiezers (53 tegen 40 procent) scoort Bush iets beter bij Republikeinen dan Kerry bij Democraten (88 tegen 84 procent). Daardoor is de race voor de presidentsverkiezing van 2 november nog wijd open.

Terwijl president Bush in Europa de banden aanhaalt en de oorlog tegen Irak in het verlengde plaatst van de Tweede Wereldoorlog, is John Kerry een nationale campagne begonnen om een miljoen veteranen achter zich te krijgen. De Verenigde Staten hebben 26 miljoen oud-strijders. Bush valt beter bij veteranen door zijn gespierde reacties op de aanslagen van 11 september 2001 (54 tegen 41 procent).

Kerry kwam als gedecoreerd strijder uit de Vietnam-oorlog. Daarna leidde hij het verzet tegen die oorlog. George W. Bush vermeed dienst in Vietnam. John Kerry probeert met zijn campagne en tv-reclame zijn karakter en bewezen patriottisme te demonstreren.

Kerry's beste vrienden, van wie velen ook in Vietnam vochten, vertellen vandaag in het magazine M over een andere man dan de koele beroepspoliticus. George Butler, die in veertig jaar vriendschap 6.000 foto's van Kerry maakte en de laatste hand legt aan de Kerry-documentaire Tour of Duty, zegt over het veelgehoorde verwijt dat de Democraat te slim is voor de meeste Amerikanen: ,,Wacht maar af. Je kan president zijn én romantische dichters citeren. Misschien dat mensen nu denken dat John Kerry afstandelijk is, straks zal hij door het Amerikaanse volk worden omhelsd.''

KERRY: maandblad M