JUNI

6

60 jaar D-day

Een hele reeks ceremonies herdenkt de landing van de geallieerden op de Normandische kust, zestig jaar geleden. De grote internationale herdenking wordt in de middag van 6 juni gehouden in het plaatsje Arromanches. Er worden tenminste vijftien regeringsleiders en staatshoofden verwacht, onder wie de Amerikaanse president George W. Bush. Het zal de eerste keer zijn dat Bush voet zet op Franse bodem sinds de oorlog in Irak. Ook koningin Beatrix zal acte de présence geven.

6

Armstrong in de Dauphiné

Het scheelde weinig of Lance Armstrong was vorig jaar helemaal niet gestart in de Tour de France. Een maand eerder was hij in de Dauphiné Libéré onderuitgegaan. De schade viel mee en Armstrong kon ruim een maand later in Parijs worden gehuldigd voor zijn vijfde overwinning in de Ronde van Frankrijk. Dit jaar rijdt Armstrong de Dauphiné opnieuw. Dat was hij eerst niet van plan, maar hij veranderde van gedachten toen hij hoorde dat de Mont Ventoux in het parcours is opgenomen. Armstrong vindt de klimtijdrit op die berg een mooie repetitie voor de misschien beslissende race tegen de klok op Alpe d'Huez in de Tour.

8

Russen mogen roken op de G8

Bij het stadje Savannah in de Amerikaanse staat Georgia is van 8 tot en met 11 juni de G8. Zo heet de jaarlijkse ontmoeting van de staatshoofden en regeringsleiders van de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland. Voornaamste onderwerpen zijn de toestand in Irak en de bestrijding van het terrorisme. De veiligheidsmaatregelen zijn buitengewoon strikt. Slechts op één punt zijn de Amerikanen coulanter dan gebruikelijk: met het oog op het zieleheil van de Russische deelnemers zijn er rookplekken.

11

Rotterdam onthult zijn tuinen

Je moet ze weten te vinden, maar ze bestaan ook in Rotterdam: mooie stadstuintjes met oude bomen, vijvertjes en slingerende wandelpaadjes. Voor de vierde keer organiseert Arboretum Trompenburg in Rotter- dam het driedaagse evenement Verborgen Tuinen. Er zijn vier fietsroutes door Kralingen, Rotterdam Noord, Hillegers-berg en IJsselmonde. De stadsorchidee bloeit in de schaduw van de Euromast.

11

Riccardo, Rolando en Don Carlo

Riccardo Chailly, die de tradities van Mengelberg in ere herstelde, neemt in juni na zestien jaar afscheid van het Concertgebouworkest met negen uitvoeringen van Verdi's superopera Don Carlo, met Rolando Villazon in de titelrol. Don Carlo maakt deel uit van een 'mini-Chailly-festival'. Chailly's afscheidsconcert op 11 juni, met de Negende symfonie van Mahler in het Concertgebouw, is ook te volgen op tv en op een videoscherm op het Museumplein. De voorstellingen van Don Carlo op 19 en 22 juni zijn te zien op een videoscherm in het Amsterdamse Oosterpark.

12

Oranje jaagt op Euro-goud

Portugal is van 12 juni tot en met 4 juli het toneel van het Europees kampioenschap voetbal. Zestien ploegen strijden om de zilveren bokaal, die in 1988 voor de eerste en laatste keer aan een Nederlandse aanvoerder werd uitgereikt. Oranje is dit keer underdog in een toernooi waar de Zuid-Europese landen favoriet zijn. Titelhouder Frankrijk worden de meeste kansen toegedicht; outsiders zijn Italië, Spanje en Portugal.

Muisstil luisteren naar Norah

Een zwoele stem, intieme jazz-ballads, een bluesy piano. Is Norah Jones de Shirley Zwerus van de eenentwintigste eeuw? Van haar eerste cd Come Away With Me werden zonder veel reclame bijna twintig miljoen exemplaren verkocht. De achtvoudige Grammy winnares geeft op 15 en 16 juni twee concerten in de Heineken Music Hall.

18

Roerige tijden op het toneel

Juni is de tijd van grote verwachtingen voor theaterscholieren. Van 18 tot en met 27 juni wordt in de Amsterdamse Nes het immer bruisende Internationale Theaterschool Festival (ITs) gehouden. Afstuderende podiumkunstenaars vertonen daar hun kunsten. Roerige tijden dreigen voor het ITs. Het festival gaat flink uitbreiden, met een filiaal in Brussel en een tournee langs Oostende, Bilbao, Scarborough en Edinburgh. Maar de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad vinden dat de subsidie aan het ITs beëindigd moet worden. Staatssecretaris Medy van der Laan opent op 18 juni het festival, en moet nog beslissen of ze het meteen maar zal sluiten.

21

Buitenlander op het Britse gras?

Van 21 juni tot en met zondag 4 juli strijden de internationale tennisprofs op de grasbanen van Wimbledon om de hoofdprijs van het seizoen. Tijdens Wimbledon zal in Groot-Brittannië net als ieder jaar weer de Henmania losbarsten. De Britten hopen dat Tim Henman sterk genoeg is om als eerste Brit sinds Fred Perry in 1936 de titel te pakken. Maar de kans is groot dat de missie van Henman voortijdig strandt.

Bij de vrouwen hebben de Britten geen enkele speelster die ver zou kunnen komen. Het zal dus wel weer een buitenlander worden.

30

Alle macht aan de Irakezen

Eindeloos is de discussie rond de vraag wie nu precies de macht in handen krijgt in Irak wanneer de Amerikanen op 30 juni de soevereiniteit denken over te dragen. Een multinationale vredesmacht, de VN-resolutie die daar voor nodig is, een interim-premier, 29 'verantwoordelijke technocraten' - veel is en blijft onduidelijk en moet na 30 juni vastere vorm krijgen. Zeker is dat de nieuwe interim-regering van Irak het land naar de verkiezingen moet leiden. Die zouden mogelijk in januari 2005 plaatshebben. Maar of die nieuwe leiders het vertrouwen krijgen van de Iraakse bevolking zal moeten blijken. En als het geweld niet snel ophoudt zal ook deze machtswisseling een fiasco worden.