ING praat met koper Duitse bank

De Nederlandse bank en verzekeraar ING verkoopt mogelijk zijn Duitse BHF-bank aan de Duitse Commerzbank. De gesprekken bevinden zich in een vroeg stadium, meldden ING en Commerzbank gisteren.

ING heeft die Duitse Bank in twee stappen (in 1998 en 1999) ingelijfd voor in totaal 3,4 miljard euro. ING zag het verwerven van de BHF-bank bank als een belangrijke stap om een positie in Duitsland op te bouwen. In Duitsland is ING verder alleen actief met DiBA, een soort ING Direct (internetsparen) met 3,8 miljoen klantenrekeningen.

BHF had het de afgelopen jaren moeilijk, zoals ook de meeste andere Duitse banken. De vorige ING-topman E. Kist liet vorig jaar al weten dat ING de bank zou verkopen als de dochter zijn problemen niet te boven zou komen. De BHF-bank maakte afgelopen jaar een verlies van 105 miljoen euro. Om de kosten te verlagen zijn bij BHF ruim tweehonderd van de 2.700 banen geschrapt. Ook de nieuwe topman Michel Tilmant liet onlangs weten het kapitaal dat in BHF vastzit liever te gebruiken voor interessantere onderdelen, zoals ING's zakenbank.

BHF-bank was in omvang de zesde beursgenoteerde bank van Duitsland toen ING de bank overnam. BHF heeft vooral middelgrote ondernemingen en institutionele en particuliere beleggers als klanten. Commerzbank is de op twee na grootste bank van Duitsland.