Glitters

De teams heten `Bestel maar vast' of `Bende van ellende'. De spelers roken graag een sigaretje en houden van een broodje bal. En na afloop van een wedstrijd zijn ze soms ,,net zo blauw als hun shirt''. Bij Darts Vereniging Glitters staat gezelligheid voorop – goede resultaten zijn een leuke bijkomstigheid.

Glitters dateert van februari 1998, de tijd dat postbode Raymond van Barneveld als eerste Nederlander de Embassy won en `pijltjesgooien' snel in populariteit groeide. De beheerder van kantine 't Landje in Rotterdam besloot samen met een aantal wijkbewoners een dartsvereniging op te richten. De acht leden van het eerste uur speelden wekelijks een minicompetitie tegen elkaar op de twee beschikbare borden.

Inmiddels is Glitters uitgegroeid tot een florerende vereniging met vijftig leden, een zevenkoppig bestuur, twintig dartsbanen en een website. Als er geen belangrijke voetbalwedstrijd op televisie is, oefenen de leden op dinsdag- en zondagavond. De andere dagen zijn gereserveerd voor competitieduels.

Trambestuurder Fred Hoogendoorn leidt de club. Met een aantal oude vrienden van de lagere school vormt hij een van de vijf Glitters-teams die competitie spelen. ,,Zoveel mogelijk lol'', dat is volgens de voorzitter het uitgangspunt.

Teamgenoot André Bezemer, vrachtwagenchauffeur van beroep: ,,Darts is voor ons een avondje uit. Biertje erbij, sigaretje, gezellig.''

Marco Vorstenbosch, IT-medewerker: ,,Man of vrouw, jong of oud, je weet nooit hoe goed iemand is. Dat maakt darts zo leuk. Een kerel met een houten poot kan je de hele avond van het bord gooien.''

Darts is een gemengde sport, zonder kledingvoorschriften. `Bestel maar vast', het team van de voorzitter, moest laatst tegen een vrouwenploeg spelen. Hoogendoorn: ,,We hebben allemaal een jurk aangetrokken.''

Zo'n seksestrijd is niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak. Mannen gooien gemiddeld wel wat beter, maar ,,vaak genoeg'' verliezen Glittersmannen van vrouwelijke tegenstanders. Al is daar volgens André Bezemer soms een goede reden voor: ,,Vaak sta ik meer naar hun kont dan naar het dartsbord te kijken.''

Dit is de zestiende aflevering uit een serie portretten van verenigingen. Meer informatie over Glitters: www.glitters.speelt.nl

    • Arjen Ribbens
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis