Geschiedenisonderwijs (Gerectificeerd)

Vandaag is het precies 1250 jaar geleden dat een van de bekendste moorden in de vaderlandse geschiedenis werd gepleegd. Maar wie weet dat nog? En moeten scholieren dat nog leren? Een debat over het nut van jaartallen. Jan Drentje hekelt de microscopisch-thematische verdwazing in het huidige geschiedenisonderwijs. Maria Grever, lid van een aantal onderwijscommissies, beschrijft de worsteling met nieuwe perspectieven in een samenleving met een steeds heterogenere cultuur.

Illustraties en jaartallen uit: 'Jaartallen behoorende bij de geschiedenis des Vaderlands voor de Christelijke scholen', uitgave P. Noordhoff Groningen, 1924. Met medewerking van het Nationaal Onderwijsmuseum, Rotterdam.

Rectificatie

Geschiedenisonderwijs

In de inleiding op twee artikelen over geschiedenisonderwijs (5 juni, pagina 13) stond dat Maria Grever lid is van een aantal onderwijscommissies. Zij was dat tot 1999 en onderzoekt nu de (on)mogelijkheid van een canon voor de historische cultuuroverdracht.