Geen bewijs geldstromen voor `jihad'

De invloed van door Saoedi-Arabië gefinancierde islamitische organisaties in Nederland heeft de afgelopen jaren niet geleid tot directe ondersteuning van de internationale, gewapende jihad.

Dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een notitie die minister van Binnenlandse Zaken Remkes (VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de notitie Saoedische invloeden in Nederland stelt de AIVD naar al bekend was dat verschillende grote Saoedische welzijns- en missieorganisaties dependances hebben in Nederland: De Muslim World League, de stichting Al-Waqf al-Islami en de stichting Al-Haramain. Deze week kondigde de Saoedische regering aan de laatste stichting te zullen ontbinden vanwege haar vermeende ondersteuning van de terreurorganisatie Al-Qaeda.

De Nederlandse tak van Al-Haramain, die nauw is verbonden met de El-Tawheed moskee in Amsterdam, leidt volgens de AIVD echter vooral een ,,papieren bestaan''.

De AIVD constateert dat de Saoedische welzijns- en missieorganisaties tot doel hebben de in Saoedi-Arabië vigerende, puriteinse vorm van islam te verspreiden. Volgens de AIVD moet er onderscheid worden gemaakt tussen twee vormen van dit zogenoemde salafisme (ook vaak wahhabisme genoemd). Zo zijn er Saoedische moslims die het gezag van het Saoedische koningshuis onderschrijven. Hoewel zeer conservatief en vaak anti-Westers, dient deze stroming te worden onderscheiden van `jihadistische' salafisten die strijd willen voeren tegen het huis Saud en de Westerse wereld, aldus de AIVD. In Nederland draagt een aantal moskeeorganisaties het salafisme uit, waaronder de El-Tawheed en de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven.

Inmiddels worden de progagandisten van de jihad uit de moskeeën geweerd en hebben de imams van de `Saoedische' moskeeën hun toon gematigd, aldus de veiligheidsdienst. Het gevolg is wel dat het `circuit' van radicale moslims is verschoven naar een alternatief, ondergronds circuit, dat in besloten kring en via (besloten communities) op internet actief is.