Geallieerde invasie van '44 op internet

Zondag wordt D-day grootscheeps en met uitgebreide veiligheidsmaatregelen herdacht. Op 6 juni is het precies zestig jaar geleden dat geallieerde troepen landden op de kust van Normandië en begonnen aan een opmars, die een einde zou maken aan de Duitse bezetting.

Op internet wemelt het van de sites over de (herdenking van de) geallieerde invasie. Er is bijvoorbeeld een Nederlandse startpagina, d-day.pagina.nl. Die biedt wel een aantal aanknopingspunten, maar is niet al te overzichtelijk. Wie handzame informatie over de invasie zoekt, is nogal wat tijd kwijt in een jungle van gelegenheidsaanbiedingen, tijdschriftartikelen en toeristische gegevens. Daar staat tegenover dat je wel snel sites vindt over films als `The longest day' of `Saving Private Ryan'.

Meer houvast biedt www.normandiememoire.com, die zowel in het Frans als het Engels is. De site geeft onder andere een uitputtende kalender met alle evenementen en herdenkingen die gedurende het hele jaar in Normandië plaats vinden. Het hoogtepunt in die reeks is zondag.

De internationale herdenking, met onder anderen Bush, Chirac en Schröder, vindt 's middags plaats in Arromanches. De Nederlandse plechtigheid, waarbij koningin Beatrix en premier Balkenende aanwezig zijn, gaat daaraan vooraf en is 's ochtends in Pont-Audemer. De bevrijding van dit dorp wordt voor een belangrijk deel aan de Nederlandse Prinses Irene-brigade toegeschreven.

De site www.normandiememoire.com biedt een uitgebreide historische sectie over hoe de invasie, onder de codenaam `Operation Overlord', zich zestig jaar geleden heeft afgespeeld. De site bevat onder andere kaarten waarop de geallieerde opmars van dag tot dag te volgen is. Een ander deel van de site is ingeruimd voor oorlogsveteranen.

Algemeen informatief is ook de site van de Encyclopedia Britannica, normandy.eb.com. De herdenking van dit weekend laat de Britannica links liggen, maar het verhaal van de invasie in Normandië wordt in enkele hoofdstukken overzichtelijk geschetst. De hoofdstukken beperken zich tot de grote lijnen, maar in de tekst en in de marge staan talrijke links naar meer gedetailleerde pagina's. De site bevat veel fotomateriaal en kaarten.

Behalve deze algemene sites zijn er talloze gespecialiseerde adresssen, waarop organisaties, musea - bijvoorbeeld D-daymusea in New Orleans (www.ddaymuseum.org) en Portsmouth (www.ddaymuseum.co.uk) - en particulieren materiaal en verhalen over de invasie publiceren. Deze sites zijn via de genoemde algemene sites of met een zoekmachine eenvoudig te vinden.

www.normandiememoire.com, normandy.eb.com

www.normandiememoire.com

    • Hans van Laarhoven