Fokke & Sukke en de schilderkunst

Fokke & Sukke hebben de schilderkunst ontdekt. Bij de tentoonstelling Fokke & Sukke Kunnen het Niet Alleen (onlangs in het Persmuseum in Amsterdam, nu t/m 20 juni nog in De Beyerd in Breda te zien) waren naast de cartoons die dagelijks in deze krant staan, ook schilderijen te zien waarop de cartoon-eend en -kanarie figureren.

Tijdens de Stripdagen in Haarlem zijn dit weekeinde zijn meer schilderijen met Fokke & Sukke te zien, in Café Studio. F&S-tekenaar Jean-Marc van Tol is al sinds zijn studententijd fan van de schilderkunstlessen op tv van Bob Ross, en heeft de gecertificeerde Ross-instructeur Henk Bakker gevraagd de 45-minuten schildercursussen te geven aan het publiek (inschrijven niet meer mogelijk). Ook striptekenaars gaan de cursus doen. Van Tol zelf heeft inmiddels ook zo'n cursus gevolgd, zo was woensdagavond in het televisieprogramma TV3 zien. Aan zijn Bob Ross-nachtelijk zeegezicht-met-zeilboot voegde hij nog wel even Fokke & Sukke toe, maar dat mocht.

In Café Studio zijn nieuwe Fokke & Sukke schilderijen te zien. Ondermeer gemaakt op schilderijen die de makers tijdens Koninginnedag op de kop tikten. Ze zijn qua sfeer zoals het hierbij afgebeelde doek van de vissende Fokke & Sukke. Daarover meldde de Persmuseum-catalogus: ,,We zien bijvoorbeeld Fokke en Sukke vissend in een romantisch bergmeer, geheel geschilderd volgens de wetten van de legendarische tv-schilderkunstleraar Bob Ross. Fokke en Sukke voegen zich heel natuurlijk in dit landschap. Let op de plaatsing van de hengel, een diagonaal die de dynamiek van de compositie versterkt. Fokke en Sukke wegdenken uit dit doek levert een enorme leegte in dit kunstwerk op. Dat is het geval bij al deze doeken.''

Fokke & Sukke ontmoeten Bob Ross tijdens de Stripdagen Haarlem in Café Studio, Grote Markt 25 op za 5 & zo 6 juni. Expositie doorlopend, van 10 uur tot 17.30u; Bob Ross Schilder Sessies: za 10u, 11.30u, 16.00u; zo 11u, 12.30u 14.30u 16.00u