Europees Parlement (Gerectificeerd)

Toen een aantal bomaanslagen van Al-Qaeda in april op de stations van Madrid 190 slachtoffers eiste, dacht ik: dat zal de mensen in de armen van Europa drijven. Buitensporig geweld kweekt solidariteit. Nu Amerika zijn laatste goodwill in de Arabische wereld aan het verspelen is, en ook de woede en scepsis in Europa over het bezettingsbeleid in Irak met de dag groeit, rest ons niets anders dan te geloven in de Europese gedachte.

Op 10 juni stemt Nederland voor het Europees parlement. In 1999 ging maar 29,4 procent van de Nederlanders naar de Europese stembus, alleen de Britten scoorden nóg lager. Ik ben benieuwd wat de Nederlanders dit jaar zullen doen. Zegeviert de euroscepsis, die in de aanloop naar de uitbreiding van de EU met tien nieuwe lidstaten ook door de Nederlandse politici enthousiast is gevoed? Of breekt het besef door dat we de democratie met al haar beperkingen tot het uiterste moeten blijven verdedigen en dat we dat beter vereend kunnen doen dan ieder voor zichzelf?

Onze Brusselse correspondent Caroline de Gruyter ging met vier europarlementariërs op verkiezingscampagne. Een Duitser, een Française, een Nederlandse en een Brit, die allevier met grote passie voor Europa ten strijde trekken. Dat valt niet altijd mee. De kiezer vertrouwt Brussel voor geen cent. De parlementariërs praten zich in rokerige zaaltjes de blaren op de tong om de argwaan weg te nemen. Ze zeggen het helemaal niet moeilijk te vinden om Europa aan de burger uit te leggen.

Voor de oudere generatie gaat Europa over oorlog en vrede. Maar daar hebben jongeren geen boodschap aan. Die kennen alleen maar vrede. De Duitse christendemocraat Brok formuleert het zo: 'Hoe leer je om te gaan met iets afschuwelijks zonder dat je het zelf hoeft mee te maken?'

Laten we maar hopen dat die War on Terror onze deur nog even voorbijgaat.

Rectificatie

Madrid

In de rubriek Correcties en Aanvullingen (5 juni, pagina 2) werd een verkeerde datering van de bomaanslagen in Madrid in het maandblad M gecorrigeerd. Die datering stond niet in het artikel over het Europees Parlement dat op pagina 48 begon, maar in het redactioneel Europees Parlement op pagina 5.

    • Laura Starink