Europa is ver weg in Coevorden

De campagne voor de Europese verkiezingen is in volle gang. Vandaag: flyeren met europarlementariër Max van de Berg (PvdA) in verpauperd Coevorden

. ,,Heeft u gehoord dat er verkiezingen zijn voor het Europees Parlement'', zegt europarlementariër Max van den Berg (PvdA). Met een brede lach stapt hij op de markt van Coevorden af op een groepje grijzende dames en een heer. Gestoken in een zomers colbertje met rode sjaal deelt hij rode rozen uit. ,,10 juni'', zegt de man, en dan nors: ,,Maar jullie moeten wel een beetje beter je best doen.''

De vier zijn teleurgesteld. De zorg wordt duurder. De eigen bijdrages gaan omhoog. ,,Overal wordt op bezuinigd'', zegt een vrouw. ,,Op ouderen, op scholen, op hulp voor gehandicapten. En onze stad verpaupert ook nog.'' Ze hadden altijd recht op een taxi, vertelt ze, voor hun gehandicapte zoon. Ook die is geschrapt. Als invalide word je dubbel gestraft. ,,De PvdA komt niet genoeg voor ons op'', vindt de man. ,,Laten ze actie maken.''

Max van den Berg (58) voert deze donderdag campagne in Drenthe, dat samen met Groningen tot zijn politieke aandachtsgebied hoort. Vijf jaar geleden had hij tijdens de Europese verkiezingen vaak het gevoel dat hij er alleen voorstond. Er was weinig belangstelling, ook bij zijn eigen partij. De extreem lage opkomst van 29 procent pakte voor PvdA en VVD funest uit.

Deze campagne willen we zichtbaar zijn, zegt Van den Berg even later. Dus flyeren – folders uitdelen op straten en pleinen met foto's en de tekst `Nederland sterk en sociaal in Europa'. En er is meer steun vanuit de partij. Regelmatig trekt Wouter Bos, partijleider en voorzitter van de Tweede-Kamerfractie, met Van den Berg het land in.

Overal is de europarlementariër geweest, in het winkelcentrum van Deventer, bij studenten in Groningen, het Philipsstadion in de kennisstad Eindhoven, zelfs in Maastricht – het heartland van zijn CDA-rivaal Camiel Eurlings. En overal stuit hij op zorgen: over de stijgende werkloosheid, over de oorlog in Irak, en over de duurder wordende zorg.

's Middags houdt hij in het gemeentehuis een `Drents kwartiertje'. Iedereen mag langskomen om de europarlementariër aan te klampen. ,,Hier ben ik, pak me beet'', zegt Van den Berg in de volle zaal. ,,Ik wil van jullie horen wat je dwarszit.'' Even daarvoor heeft hij uitgelegd hoe het Europa van de PvdA eruit ziet. ,,Europa begint lokaal, tussen de mensen. Ik wil dat Nederland Nederland blijft, Brussel moet alleen het hoogst noodzakelijke doen''. Een heel ander geluid dan vijf jaar geleden toen de euroforie bij de sociaal-democraten de boventoon speelde.

,,We hebben een grensoverschrijdend probleem'', steekt een bewoner van wal. Een Duits bedrijf wil op de grens een grote vuilverbrander neerplanten. De Duitsers hebben in een referendum al tegen de komst van de installatie gestemd. In Coevorden is 92 procent tegen. ,,Wij willen dat ding niet'', zegt de bewoner. Die morgen heeft Van den Berg juist op het gemeentehuis gehoord dat Coevorden en het Duitse Emlichheim een grensoverschrijdend bedrijvenpark bouwen waar de installatie moet komen te staan. Zeker 4.500 arbeidsplaatsen moet het project opleveren. En een goede verbinding met de Poolse stad Kutno. De burgemeester is die morgen niet toevallig ook op bezoek.

,,Als ik een besluit moest nemen en 92 procent is tegen, zou ik het niet doen'', reageert Van den Berg. Dan is een jongere aan de beurt. Wat hij aan de jeugdwerkloosheid wil doen. ,,Fors extra geld uittrekken, stageplaatsen scheppen. Geef vmbo'ers kans elders in Europa stages te doen.'' Daarna doet een winkelier zijn beklag over de verschraling van de binnensteden.

Europa is ver weg in Coevorden. De Europese grondwet, de toetreding van Turkije, een efficiënter bestuur in Brussel – dat houdt niemand bezig. ,,We nemen deze keer de problemen van de mensen als uitgangspunt'', laat Wouter Bos een dag later weten als hij met Van den Berg samen flyert op het Leidseplein in Amsterdam. ,,Over mijn leven heeft Europa niets te zeggen'', lacht een jongen tegen Van den Berg. Ook voor hem een rode roos. Soms lukt het hem, zei Van de Berg eerder, een scepticus toch over de streep te trekken.

    • Michèle de Waard