Etienne Mbappe:

Lekker ruige, wat hesige stem. Uitgewogen achtergrondkoortjes. Flexibele band, soms uitgebreid met groepje strijkers. Moderne productie, zo vernuftig gelaagd dat je telkens iets nieuws ontdekt. Misiya is zo'n goede plaat dat je bijna niet kunt geloven dat het een debuut is. De verklaring is dat Etienne Mbappe vóór deze cd een lange weg heeft afgelegd en inmiddels veertig is. Hij werd geboren in Kameroen, ging als tiener naar Parijs, speelde basgitaar bij onder anderen Manu Dibango en was twee jaar geleden op het North Sea Festival te zien in de Joe Zawinul Syndicate. Naast effectieve dansmuziek bevat Misiya, geheel gevuld met eigen repertoire, enkele prachtige ballads waarin Mbappe ook zijn bas laat zingen.

Dat het matig snelle `Tele Miso' zowel aan de Franse jazzviolist Jean-Luc Ponty als aan de Beatles doet denken is tekenend voor de breedheid van deze cd. Dit is geen simpel gedoe voor dansi-dansi maar intelligente popmuziek met een Afrikaans accent.

Misiya

(O+Music 100, distr. Harmonia Mundi) ****

    • Frans van Leeuwen