EK historie

Voetballers met afgezakte kousen en het shirt uit de broek zijn niet van deze tijd. De kledingvoorschriften van de wereldvoetbalbond hebben eenheidsworsten van de spelers gemaakt. Fernando Chalana speelde nog in een tijd dat de FIFA minder strenge regels hanteerde. Hij liep erbij als een landloper; met de de lange haren in de nek en een imposante snor die zijn kleine gestalte groter deed lijken. Niet de Franse ster Platini maar de Portugees Chalana was dé sensatie van het EK in 1984. De middenvelder van Benfica debuteerde op zijn zestiende in het eerste elftal en werd door adviseur Eusebio een grote toekomst voorspeld. Chalana was lange tijd alleen een goede clubspeler. Zijn internationale doorbraak was kort maar hevig. Op het EK in 1984 was hij publiekslieveling. In de halve finale leek hij Portugal bijna in zijn eentje aan een finaleplaats te helpen. Het befaamde Franse middenveld kreeg op een zwoele avond in Marseille geen vat op de baltovenaar met het magische linkerbeen. Chalana stond aan de basis van beide Portugese goals, maar kon niet verhinderen dat Frankrijk na een zinderende verlenging met 3-2 won. Na het EK raakte Chalana in de versukkeling door blessures en andere malheur. Hij voetbalde nog twee jaar voor Bordeaux, waar hij vaak geblesseerd was. Hij raakte aan lager wal, krabbelde op, werd assistent-trainer van eerstedivisieclub Paços de Ferreira en is nu hoofdtrainer van tweededivisieclub Oriental.

Dit is de zesde aflevering in een serie over de geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal.

    • Jaap Bloembergen