Driene

Bridgen op de boerderij krijgt zienderogen status. In het pinksterweekeinde vonden twee drives plaats op idyllische buitenplaatsen. Op zijn landgoed 't Onstein, rustiek gelegen in de Achterhoek, organiseerde Hans Melchers zijn Pinksterpatton. Ruim dertig viertallen deelden in de gunsten van de bridgeweldoener, die speciaal voor zijn kaartvrienden een bridgeboerderij heeft laten bouwen. Als winnaars rolden Bertens-Bakkeren en De Wijs-Westra uit de bus. Ruim 48 uur eerder en 84 kilometer naar het noordoosten organiseerde Silvia Bakker haar Petit Grand Prix in Driene, een plaatsje in het hart van het heerlijke Tukkerland. De nationale bridgetop speelde er een Top Twaalf. Ook hier was de speelgelegenheid een prachtig verbouwde boerenhoeve. Het selectiepaar Maarten Schollaardt-Bas Drijver herhaalde zijn succes van een week eerder in de Team Cup door ook hier te winnen. Marion Michielsen-Anke Wijma en Wietske van Zwol-Femke Hoogweg, respectievelijk tweede en derde, lieten een veld van kernploegparen en gerenommeerde Meesterklassers hun hielen zien. Tekenend voor de kracht van het vrouwenbridge:

W/Allen

♠ A H 7 6 5

♡ A V 8

♦ 8 2

♣ B 7 6

♠ 10 8 4 2

♠ V 9 3

♡ 2

♡ B 9 5

♦ 7

♦ V 10 9 6 4 3

♣ HV109543

♣ 8

♠ B

♡ H 10 7 6 4 3

♦ A H B 5

♣ A 2

Na een klaverenpreempt van west, speelde zuid, Femke Hoogweg, groot slem harten, waartegen west met ♣H uitkwam. Er lijkt niets aan de hand: je vertroeft twee ruitens op tafel en op ♠H verdwijnt de klaverenverliezer. Bovendien heb je de ruitensnit nog in portefeuille. Die zit goed, maar met dichte kaarten geen zekerheid. Hoogweg won ♣A, sloeg troefaas, incasseerde ♦AH en zag hoe extreem het spel lag. Ze troefde de derde ruiten met troefvrouw, speelde harten naar de tien en claimde dertien slagen op een dubbele dwang bij het afdraaien van de rest van de hartens. Correct, want die werkte met schoppen als centrale kleur tegen ♣V bij west en ♦V bij oost. Slechts op een andere tafel werd 7♡ bereikt. Dat ging down, omdat de leider een inferieure speelwijze volgde. Hoogweg doet over 2 weken mee aan het EK en is daar met het vrouwenteam een serieuze medaillekandidaat.

    • Jan van Cleeff