De ooievaar is langsgeweest

JULIA ROBERTS ZWANGER VAN TWEELING

Filmactrice Julia Roberts (36) is zwanger van een tweeling. Dat heeft een zegsvrouwe officieel meegedeeld deze week. De kinderen worden begin volgend jaar verwacht. Roberts, die een Oscar won vaar haar rol als Erin Brockovich, is sinds twee jaar getrouwd met filmer Daniel Moder (35).

Roberts werkt momenteel aan de film Ocean's Twelve, waarvoor onlangs ook in Amsterdam gefilmd is. Ze speelt een zwangere vrouw, hoewel je er nu nog niets van ziet.

De kinderwens bij Roberts was groot. In 2002 zei ze: ,,Ik denk dat kinderen in de categorie `Gods wil' vallen, en daar heb ik geen dienstregeling van.'' Volgens een woordvoerder kreeg ook Roberts overgrootmoeder een tweeling en heeft ze tweelingneven. (BBC, Ananova)

PALTROW BABY APPLE

Actrice Gwyneth Paltrow (31) is afgelopen maand in Londen bevallen van een baby die Apple Blythe Alison is genoemd. Ze is getrouwd met popzanger Chris Martin (26) van de band Coldplay. Een verklaring voor de naam van het meisje is nog niet gegeven, maar de Amerikaanse krant USA Today vermoedde dat Apple verwees naar het feit dat Paltrow, die een Oscar won voor Shakespeare in Love, opgroeide in New York, bijgenaamd The Big Apple. Blythe is de naam van de moeder van Gwyneth Paltrow, die ook actrice is. (CNN)

OOIEVAARS IN AMSTERDAM, ROTTERDAM & CULEMBORG

Voor het eerst in zeventig jaar zou er weer een ooievaarspaartje broeden in Amsterdam. Vorige maand bouwde een ooievaarspaartje een nest in het Vondelpark, bij tennisbaan Festina. Maar deze week meldde de lokale tv-zender AT5 dat het er niet van gekomen is: er wordt niet gebroed en er zijn geen jongen. De ooievaars gebruiken hun Amsterdamse nest alleen als slaapplaats. In Rotterdam waren ooievaars vruchtbaarder: in een nest boven de Hofpleinlijn voeden ze drie jongen op.

Maar Culemborg spant de kroon. In een nest op het dak van het stadhuis midden in het stadje zijn de afgelopen weken vier jongen uit het ei gekomen. De ooievaars broeden al een paar jaar op het stadhuis. Of de vier jongen allemaal zullen opgroeien, is volgens de Natuur- en Vogelwacht Culemborg nog de vraag. De meeste ooievaarspaartjes in Nederland, melden zij, brengen één jong groot.

Columnist Bastiaan Geleijnse is een weekje weg