Chapelle du Roi:

Aan het slot van Verdi's opera Don Carlo, die sinds gisteren in het Amsterdamse Muziektheater wordt gedirigeerd door Riccardo Chailly, verschijnt de schim van de dode keizer Karel V (1500-1558). Hij spreekt tot zijn door liefdesverdriet getormenteerde kleinzoon Carlo: ,,De strijd van het hart zal pas in de hemel bedaren.'' Karel V wist in de hemel nog alles van de toestand op aarde – hij was keizer en koning geweest van half Europa. De keizer wist ook van liefde: nog voor zijn huwelijk verwekte hij bij de dienstbode Johanna van der Gheynst de latere Margaretha van Parma. En Karel V wist van hemelse muziek. Hij had een hofkapel, waarvoor de belangrijkste componisten uit zijn rijk werkten: ook de beroemde Zuid-Nederlanders, zoals Gombert, Josquin des Prés en Orlando di Lassus. Hun werk voor koor a cappella staat op de cd Music for Charles V en de keizer luistert daarboven zeker mee naar de Chapelle du Roi.

Music for Charles V

(Signum Records SIGCD019) ****

    • Kasper Jansen