Arbeid adelt weer

De krant is niet langer een mijnheer, maar een gentleman. Uitgever PCM laat zich aan de Britse investeerder Apax verkopen. Na Hoogovens en KLM komen nu ook de meeste Nederlandse landelijke dagbladen in vreemde handen. Neerlands erfgoed wordt in rap tempo over Europa verspreid. Nog voor er sprake is van een hecht Europees huwelijk wordt de boedel al verdeeld. Er is nog wat over. Wie biedt? Op de haring, de kaas en de drop. En het Nederlands elftal.

Kleine en middelgrote ondernemers hebben hun voorbeelden. Zwak vinden ze Vendex KBB-bestuursvoorzitter Ed Hamming. Ze plaatsen hem boven aan een lijst, waarop veel directeuren van energiebedrijven voorkomen. Als beste topman triomfeert Ad Scheepbouwer (KPN) bij de MKB-managers. Maar wel voor minder: de meeste ondervraagden vinden 400.000 euro als jaarsalaris goed genoeg. In het MKB dringen de dubbeltjes aan de top.

De dijken zijn door. De polder loopt onder. De bonden zitten in de sloepen op weg naar de einder van het sociale harmoniemodel. Dat was ook leider van het VVD-smaldeel in de Kamer, Jozias van Aartsen, opgevallen. Hij wil ontpolderen. Harde keuzes zijn volgens hem onontkoombaar. Het Malieveld kan opgehoogd worden.

Rutten regelt minder. De staatssecretaris wil minder Arbo-regels. De overheid is doorgeschoten in de regelgeving rond de arbeidsomstandigheden. Alleen voor echte risico's mogen nog voorschriften blijven. Maar minder regels voor telescoopverende stoelen, zichtscherpende beeldschermbrillen en prettig binnenvallend zonlicht. Langer doorwerken voor minder geld, op een houten stoel en zonder raam. Arbeid adelt weer.

Klokkenluiders moeten soms wel erg hard aan de bel trekken. De aangeboden schaduwadminstratie van aannemer Boele & Van Eesteren ging bij het openbaar ministerie, de Mededingingsautoriteit en de politie van het kastje naar de muur. Uiteindelijk werden de foute boeken geaccepteerd, maar door, inmiddels, een publicatie in De Telegraaf kon het bedrijf gebruik maken van de clementieregeling en een hoge boete voorkomen. Goedkope aanbesteding, goedkoop recht.

Elektronisch, op papier, per modem, op diskette of per post. De belastingdienst is voor iedereen bereikbaar. Dat mag wat kosten. Tien miljoen euro wordt uitgetrokken voor extra invorderaars. Staatssecretaris Wijn komt sommige woonwagenbewoners, Hells Angels, belwinkels en uitzendbureaus in het bijzonder tegemoet. Desnoods komt de dienst zelf langs met een fiscale collectebus. En een goed bereikbaar breekteam. Niet zo leuk, wel makkelijk.

    • Cees Verschure