Winst Adecco halveert door controlekosten

Adecco, het grootste uitzendbureau ter wereld, is het jaar begonnen met een halvering van de nettowinst. Oorzaak zijn de forse kosten voor de controle van zijn boekhouding wegens onregelmatigheden.

Begin dit jaar veroorzaakte het bedrijf grote onrust op de beurzen door een verklaring over onregelmatigheden bij zijn Amerikaanse dochters. Op 12 januari, toen Adecco het nieuws bekendmaakte, kelderde de koers van het bedrijf met veertig procent, niet het minst doordat Adecco schimmig bleef over aard en omvang van de onregelmatigheden.

Vanochtend maakte het Zwitserse bedrijf bekend dat wegens de extra hoge controlekosten, die 36 miljoen euro bedroegen, de nettowinst in het eerste kwartaal is gedaald met 53 procent tot 30 miljoen euro. De omzet nam af met 1 procent tot 3,8 miljard euro. Vorig jaar wist het uitzendconcern in het vergelijkbare eerste kwartaal nog een winst van 64 miljoen euro te behalen.

Twee maal was de publicatie van de jaarcijfers over 2003 uitgesteld in verband met de onregelmatigheden bij de Amerikaanse operaties. Maar van een boekhoudschandaal, waar veel beleggers bang voor waren, is volgens Adecco geen sprake en de boekhoudproblemen zouden voorbij zijn.

Eerder deze week zei Adecco dat de extra boekhoudcontrole geen herziening van de cijfers over 2003 nodig had gemaakt. Adecco's jaarwinst over 2003 steeg met 26 procent tot 305 miljoen euro, zo maakte het bedrijf vandaag bekend.

Kennelijk in een poging om het vertrouwen van beleggers te herwinnen maakte Adecco vandaag bekend dat John Bowmer, president-commissaris bij het concern, eind deze maand vertrekt. Het concern is van plan Francis Mer, oud-minister van Financiën van Frankrijk, als commissaris te benoemen. Ook wil Adecco Jürgen Dormann, bestuursvoorzitter van het Zweeds-Zwitserse concern ABB, opnemen in zijn raad van commissarissen.

Ondanks de boekhoudkundige problemen van vorig jaar zijn er geen grote klanten weggelopen, aldus Adecco. Bij de presentatie van de cijfers vanmorgen benadrukte het bedrijf tevens dat het de schuldenlast met 81 miljoen euro heeft verminderd tot 837 miljoen euro. Sinds 2002 heeft Adecco zijn schuldenlast met een miljard euro verminderd.

Het Zwitserse concern Adecco ontstond in 1996 na een fusie van het Zwitserse Adia en het Franse Ecco. Bij het bedrijf werken 28.000 mensen in 68 landen.

In veel landen is Adecco marktleider, in andere staat het op de tweede plaats.