VN-tribunaal stuurt Montenegrijn `Rambo' naar psychiater

De van oorlogsmisdaden in Dubrovnik (Kroatië) verdachte Montenegrijnse ex-officier Vladimir Kovacevic – bijgenaamd Rambo – wordt op last van het Joegoslavië-tribunaal vrijgelaten om psychiatrisch te kunnen worden behandeld. Het tribunaal oordeelde gisteren dat Kovacevic gezien zijn geestelijke toestand niet in staat is terecht te staan.

De 43-jarige Kovacevic wordt voorlopig vrijgelaten voor een periode van zes maanden, waarin hij in Belgrado in een militaire kliniek kan worden behandeld. Hij werd in oktober vorig jaar in Servië opgepakt en aan het Haagse VN-hof uitgeleverd en klaagt sindsdien over psychologische problemen en claustrofobie. Psychiaters hebben een ,,ernstige mentale stoornis'' geconstateerd die het hem onmogelijk maakt terecht te staan, aldus het tribunaal. `Rambo' liet in november vorig jaar al weten niet tegen de kleine cellen te kunnen; zijn broer zou zelfmoord hebben gepleegd en hij zelf zou bang zijn voor ,,een soortgelijk lot''.

Kovacevic wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden – inclusief moord – die hij zou hebben gepleegd tijdens de bombardementen op de historische havenstad Dubrovnik in de herfst van 1991.

In Belgrado heeft de Servische vice-premier Miroljub Labus gisteren gezegd dat vier Servische generaals, die door het Joegoslavië-tribunaal zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Kosovo, ,,vroeg of laat'' naar Den Haag gaan. Labus liet in het midden of de vier zich vrijwillig in Den Haag zullen melden of zullen worden opgepakt en uitgeleverd. Hij onderstreepte dat Servië wil samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal omdat die samenwerking een voorwaarde is voor ,,het verdere verblijf op het pad van de Europese integratie''. Labus is lid van de radicaal hervormingsgezinde partij G17 Plus, vanouds een partij die samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal voorstaat. Onder de vier generaals is de vroegere stafchef van het toenmalige Joegoslavische leger.

De Servische premier, Vojislav Koštunica, vanouds een fel tegenstander van het Joegoslavië-tribunaal en leider van de grootste regeringspartij in Servië, zei vandaag in een vraaggesprek met het Servische weekblad Vreme ook voor samenwerking met het tribunaal te zijn, omdat het ,,absoluut duidelijk'' is dat Servië niet in Europa kan integreren als het die samenwerking afwijst.

In een andere ontwikkeling rond de berechting van oorlogsmisdadigers heeft het Joegoslavië-tribunaal gisteren Kroatië toegestaan een aantal aanklachten tegen Kroatische verdachten over te nemen en de beklaagden zelf te berechten. In Zagreb zei gisteren de hoofdaanklager van het tribunaal, Carla Del Ponte, zeer tevreden te zijn over de medewerking van Kroatië – een uitlating die ze ten aanzien van de Kroaten nog niet eerder heeft gedaan. ,,Eindelijk ben ik in een Balkanland dat volledig meewerkt'', aldus Del Ponte gisteren in de Kroatische hoofdstad.