Verder verschenen:

Met De onzichtbare grens 2 (Casterman, €14,75) sluiten Schuiten en Peters wederom een hoofdstuk van De Duistere Steden af. De veelbelovende cartograaf Roland de Cremer ontvlucht met zijn geliefde Shkodr het Centrum voor Cartografie, waar het totalitaire regime steeds strengere maatregelen invoert. Maar is zijn vlucht ingegeven door gezond verstand of door paranoia?

Franka belandt in haar achttiende avontuur Kidnap (Franka, €7,50) in de wereld van de showbiz. De populaire actrice/presentatrice Efa huurt haar in voor een ogenschijnlijk makkelijke klus. Tekenaar Henk Kuijpers laat zien dat hij zich weer tot in de kleinste details heeft gedocumenteerd, waardoor elke pagina ook een leuke puzzel is.

Al jarenlang publiceert Milan Hulsing in striptijdschriften. Het heterogene oeuvre dat hij op die manier heeft opgebouwd is gebundeld in Wat Fred niet wist (De wilde vaart, €14,99). Hulsing laat zich graag inspireren door horrorfilms uit de jaren vijftig en is sterk beïnvloed door tekenaar Daniel Clowes.

In de Pincet-reeks publiceerde illustrator/striptekenaar Typex enige jaren geleden een pastiche op Kick Wilstra. In Wilstra, die goeie ouwe crisis (Oog & Blik, €7,95) keert hij met iets meer respect voor het origineel terug naar de voetbalster uit lang vervlogen tijden. Met veel gevoel voor detail (vooral de typografie) reanimeert hij Kick en vertelt verzwegen anekdotes uit diens prilste jeugd.

Mars Gremmen debuteert met The girl is mine! (Silvester, €6,99). Deze bundel strips, gemaakt voor het tijdschrift Hello you!, is half Nederlands, half Engels, omdat Hello you! is bedoeld om kinderen Engels te leren. The girl is mine! heeft een didactische waarde, maar is ook een leuke, cartoony strip met felle inkleuring en slapstick-achtige grappen.

Het alombejubelde eerste deel van De kat van de rabbijn van Joan Sfar heeft nu een vervolg met De Malka van de leeuwen (Atlas, €14,50). De pratende kat voert nu minder theologische disputen met zijn baasje, maar blijft kattenkwaad uithalen. De rabbijn krijgt bezoek van zijn legendarische neef Malka en diens leeuw. Dat doet menig vrouwenhart sneller kloppen.

    • Gerard Zeegers