Van Tuyll uit VVD

De lijsttrekker van de partij Democratisch Europa, baron Sammy van Tuyll van Serooskerken, heeft besloten om toch maar zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen. ,,Dat is zuiverder'', meent Van Tuyll. Hij baarde vorige maand opzien door als lid van het hoofdbestuur van de liberalen plotseling met een eigen lijst voor de Europese verkiezingen te komen.

Het is niet de ,,verbazing'' die de rest van de VVD destijds naar aanleiding van zijn stap had uitgesproken, die hem ertoe hebben gebracht zijn oude partij vaarwel te zeggen, benadrukt van Tuyll. ,,Ik was het al van plan, maar ik kon het vorige maand niet hardop zeggen omdat ik nog voorzitter van de afdeling Haarlem was.''

Van Tuyll ziet het gelijk van zijn eigen programma – Democratisch Europa is een single issue partij die streeft naar Europese partijvorming in plaats van nationale lijsten bij de Euroverkiezingen – gedemonstreerd aan de hand van de huidige campagne: ,,De campagne van de gevestigde partijen is vreselijk saai, behalve als het gaat om thema's uit de landelijke politiek. Zo wordt het nooit wat met de democratisering in Europa.'' Hoewel hij met zijn lijst niet aan de grote lijsttrekkersdebatten mag meedoen, bespeurt Van Tuyll allerwege ,,positieve reacties''.