Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een bijzonder lid van Saddams dream team van advocaten, de Amerikaan dr. Curtis Doebbler. Hij is half Nederlands, studeerde begin jaren '90 rechten aan de universiteit van Nijmegen en werkte toen onder meer als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Destijds verdedigde hij tal van asielzoekers, nu buigt hij zich over de verdediging van ex-dictator Saddam Hussein. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Discussie tussen Jozias van Aartsen (VVD) en Wouter Bos (PvdA) over de (des)interesse van de kiezer voor Europa, de aanwezigheid van Nederland in Irak, het poldermodel en politieke ambities. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Factor: Wie was Para Smit? Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.37-23.02u.

AMUSEMENT

Op reis met Felderhof. Verslag van een avontuurlijke reis over de vroegere slavenroute in tegengestelde riching naar Ghana, de vroegere Goudkust. Ned.1, 21.52-22.37u.

KUNST & MUZIEK

TV3. Gast is dirigent Lawrence Renes over het Holland Festival en zijn orkest de Nationale Reisopera. Ook Ivo van Hove, die met het toneelstuk Kruistochten afscheid neemt als artistiek directeur van het Holland Festival. Ned.3, 19.35-20.05u.

Terug naar Oegstgeest. Vanavond aandacht voor boeken waarin `de neus' een belangrijke rol speelt. Gesprek met Harry Jongen (bekend als `De Neus') die door politie in binnen- en buitenland veelvuldig wordt ingeschakeld om lijken op te sporen. Ook een reportage uit Oxford met de Rotterdamse rechercheur Rob Wassink over een van de populairste speurneuzen van de televisie: Inspector Morse. Ned.1, 21.02-21.52u.

Edison klassiek gala 2004. Rechtstreeks uit het Amsterdamse Concertgebouw met optredens van cellist/dirigent Mstislav Rostropovich, pianist Paul Lewis, violisten Janine Jansen en Maxim Vengerov optreden. Ned.3, 20.37-22.00u.

FILM

Italiensk for bugynedre / Italian for Beginners (Lone Scherfig, 2000, Denemarken/Zweden). Volgens het Dogma-principe, uit de losse pols gedraaide romantische komedie van Deense regisseuse Scherfig: zes sombere dertigers fleuren hun leven op met een wekelijkse cursus Italiaans en ontdekken tot hun eigen verbazing alsnog de liefde. Canvas, 23.15-0.55u.

Body Heat (Lawrence Kasdan, 1981, VS). Latere regisseur van o.a. The Big Chill debuteerde met pakkend broeierige, naar de `film noir' lonkende thriller. Eveneens debuterende Kathleen Turner speelt een gefortuneerde dame die vurig overspel pleegt met de niet al te snuggere advocaat William Hurt. Zij haalt hem over haar echtgenoot te vermoorden in wat inderdaad een variatie mag heten op The Postman Always Rings Twice. Net5, 23.35-1.45u.

Shooting Elizabeth (Baz Taylor, 1992, VS/Frankrijk). Potsierlijke komedie. Jeff Goldblum wil zijn vrouw Mimi Rogers vermoorden, maar dan blijkt ze spoorloos verdwenen. Ned.1, 23.55-1.30u.

Buster (David Green, 1988, Engeland). Charmant maar onhandig geschreven mengsel van misdaadfilm, komedie en love story vertelt authentieke geschiedenis van Buster Edwards, een Londense kruimeldief die in 1963 meedeed aan de Grote Treinroof en tot zijn verbazing uitgroeide tot een der meest gezochte criminelen van het Koninkrijk. Innemend debuut van Phil Collins als serieus acteur. Ned.2, 23.55-1.33u.

Intimacy (Patrice Chéreau, 2001, Fr./Eng./Duitsl./Spanje). In Berlijn met een Gouden Beer bekroonde film wekte controverse omdat in totaal ruim een half uur wordt besteed aan een gedetailleerd en realistisch verslag van vijf seksuele maar verder anonieme ontmoetingen in een kelder in Zuid-Londen. Regisseur Chéreau onderstreept de onaantrekkelijkheid van het zwoegen: dit is echte seks, die er zelden uitziet zoals in de meeste speelfilms wordt gesuggereerd. Zodra de hoofdpersonen (Mark Rylance en Kerry Fox) niet meer genoeg hebben aan fysieke intimiteit, steekt helaas het geneuzel de kop op. Ned.3, 24.00-1.55u.

RADIO

De avonden. Onder andere een gesprek met tekenaar Siegfried Woldhek die komend weekeinde exposeert op de Haarlemse Stripdagen. Na half elf Harko Wind met vertaalde hitsingles. 747AM, 21.02-23.00u.

Met het oog op morgen. In het laatste kwartier zoeken architect Carel Weeber en architectuurhistoricus Vincent van Rossum de grootste bouwmeesters en architecten van Europa. Radio 1, 23.04-24.00u.