Supermarkt eist 200 mln van Interpay

Supermarkten eisen 200 miljoen euro terug van hun banken en het bedrijf Interpay dat elektronische betalingen afhandelt. De koepel van supermarkten CBL gaat de claim nog voor het einde van het jaar indienen.

Dit hebben de verenigde supermarkten gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van het jaarverslag van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De vereniging stelt dat de winkels jarenlang te veel hebben betaald voor de pintransacties.

De claim volgt op een eerdere uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die heeft bepaald dat Interpay zijn machtspositie heeft misbruikt. Het bedrijf, eigendom van de banken, moet een boete van 30 miljoen euro betalen. De verschillende banken is een boete opgelegd van in totaal 17 miljoen euro.

Het CBL wacht met het indienen van de claim, omdat Interpay in beroep is gegaan tegen de uitspraak. ,,Eerst moet er een degelijke uitspraak van de NMa liggen en dan komen wij'', aldus voorzitter K. van den Doel gisteren. Volgens de NMa lagen de tarieven van Interpay vijf tot zeven keer te hoog. Interpay verlaagde zijn tarieven, maar volgens de toezichthouder zijn ze nog steeds te hoog. Van den Doel noemde het gisteren ,,belachelijk'' dat de boete naar minister Zalm van Financiën gaat. ,,Wij hebben te veel betaald en wij krijgen niets.'' Het CBL is niet de enige instantie die geld wil zien. Ook MKB Nederland onderzoekt of er schadevergoeding mogelijk is.

Een zegsman van Interpay wilde vanochtend niet inhoudelijk reageren op de claim van de supermarkten. ,,We wachten eerst het beroep af. Omdat er een aantal belangrijke principes in het spel is, zullen we ons ook niet gemakkelijk neerleggen bij een uitspraak die tegen ons belang indruist. Ik sluit niet uit dat we tot het Europese Hof procederen''.

Eerder deze week liet ook de horeca weten dat zij Interpay te duur vindt. Ondernemers in deze branche dreigden massaal Interpay aan de kant te zetten voor het verwerken van betalingen met creditcards. Volgens Koninklijk Horeca Nederland kan het Duitse B+S Card Service de betalingen 30 procent goedkoper verwerken.

Niet alleen Interpay kan een claim van de supermarkten verwachten, ook de Voedsel- en Warenautoriteit kan zich opmaken voor een proces. Het CBL begint een proefproces over boetes die supermarkten kregen omdat ze jongeren niet gevraagd hadden om een leeftijdsbewijs bij de verkoop van drank. Daarbij gaat het om drank die is verkocht aan jongeren ouder dan zestien jaar maar van wie de VWa vindt dat supermarkten toch om een bewijs hadden moeten vragen.

Verder maakte Van den Doel bekend dat supermarkten overgewicht bij hun klanten tegen willen gaan. Daarbij gaat het om het opnemen van nieuwe producten van fabrikanten die helpen overgewicht tegen te gaan en om speciale acties om gezonde producten aan te prijzen. Fabrikanten die de voedingswaarde per portie vermelden, maken een betere kans op het schap terecht te komen.