Rusland heft importstop voor vlees op

Rusland zal de eerder deze week aankondigde importstop voor dierlijke producten uit de Europese Unie op zeer korte termijn opheffen. Hiermee lijkt een dreigend handelsconflict tussen de EU en Rusland van de baan.

Dit heeft de woordvoerder van de Europese Commissie vanmiddag bekendgemaakt. Brussel en Moskou zullen ondertussen ,,technische onderhandelingen'' over de kwestie voortzetten.

De opheffing van de Russische importstop volgt na contacten van Commissie-voorzitter Prodi gisteren met de autoriteiten in Moskou. De boycot van vlees en zuivelproducten betrof meer dan tien EU-lidstaten, waaronder Nederland, Duitsland en Polen. Het ging potentieel om een volume van 1,3 miljard euro per jaar.

Rusland eiste van de EU één uniform veterinair certificaat. Maar volgens de woordvoerder van de Europese Commissie is dat juridische onmogelijk, omdat de EU-lidstaten individueel dergelijke certificaten verstrekken. Volgens de woordvoerder zal Brussel de komende weken aan Moskou meer uitleg geven over het certificatie-systeem. ,,Het gaat er vooral om uit te leggen hoe het systeem van harmonisatie van standaarden en normen werkt'', aldus de woordvoerder vanmiddag.

Volgens sommige bronnen zou de Russische eis van één EU-certificaat verband houden met de uitbreiding van de EU met tien nieuwe lidstaten. Moskou zou de kwaliteit van producten in de nieuwe lidstaten niet vertrouwen. De Commissie-woordvoerder zei vanmiddag niet van dergelijke mogelijke bezwaren op de hoogte te zijn. Rusland heeft in diverse `oude' lidstaten inspecteurs die op de certificering toezien. Dergelijke inspecteurs zijn niet aanwezig in de nieuwe lidstaten.

Volgens de Commissie-woordvoerder hangt snelheid van de opheffing van de importstop af van de ,,efficiëntie'' van de Russische autoriteiten ,,We verwachten de opheffing zeer snel'', zei hij. Het kan volgens hem om ,,uren of dagen'' gaan. De Commissie toonde zich gisteren ,,verrast'' over de volgens haar ongerechtvaardigde importstop. Zij wees erop dat alle landen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de certificaten van de EU-lidstaten accepteren. Het conflict kwam juist nadat Brussel vorige maand beletselen had weggenomen voor een Russische toetreding tot de WTO. Onderdeel van dit akkoord is ook dat Rusland het Kyoto-protocol over terugdringing van broeikasgassen ratificeert.

De Nederlandse vleessector exporteerde vorig jaar voor vijf miljard euro aan vlees en vleesproducten. Daarvan wordt negentig procent in de Europese Unie verkocht. Van de resterende tien procent ging voor veertig miljoen euro naar Rusland. Behalve rund- en varkensvlees is ook kippenvlees een gewild product, en dan vooral de delen waarvoor in Europa minder belangstelling bestaat, zoals poten en vleugels.

    • Hans Buddingh'