Renault Logan kost 5000 euro

Louis Schweitzer, bestuursvoorzitter van Renault, gaf zijn ontwikkelingsstaf vier jaar geleden de onmogelijke opdracht om een auto te ontwerpen die maar 5000 euro mocht kosten. Twee dagen geleden deed Schweitzer zijn recentelijk naar de buitenwereld gecommuniceerde belofte voor zo'n auto gestand. In Roemenië zal binnenkort het model Logan, met zowel de merknamen Renault als Dacia, van de band lopen en voor deze scherpe prijs in de verkoop gaan. Deze conservatief gestileerde vierdeurs sedan is in eerste instantie bedoeld voor nieuwe automarkten met laag bestedingspatroon maar een grote potentiële verkoopgroei. Roemenie is het eerste land waar de Logan te koop komt. Zes jaar geleden kocht Renault daar namelijk de sterk verouderde Dacia fabriek waar de dertig jaar oude Renault 12 nog werd gemaakt. Voor 5700 respectievelijk 6300 euro komen eerste de Logans met 75 en 90 pk te koop, in 2005 gevolgd door een eenvoudiger versie die echt 5000 euro gaat kosten.

Dat zal in andere (duurdere) landen waar Renault ook Logans wil gaan produceren, niet zo gemakkelijk lukken. Naast de 200.000 exemplaren die Dacia gaat maken, worden fabrieken gebouwd in Rusland (120.000 stuks), Iran (300.000 stuks) en Colombia (60.000 eenheden), daarna ook Marokko en mogelijk India. In totaal wil Renault met 700.000 Logans de totale wereldwijde productie van het merk op vier miljoen eenheden brengen. Maar het is nog niet zeker of deze goedkoopste Renault ook in west Europa te koop komt. ,,We denken erover, maar hebben nog niet besloten'', zei Schweitzer. Dus zal bij ons de 9695 euro (inclusief 1548 euro BPM) kostende Twingo de goedkoopste Renault blijven.

    • Wim Oude Weernink