Prodi wil Europese groepering

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie is een groot voorstander van een nieuwe pro-Europese groepering in het Europees Parlement. Deze zou weerstand moeten bieden tegen het volgens hem groeiend euroscepsime. Dit heeft de Italiaan tegenover het persbureau Reuters verklaard.

Prodi is betrokken bij de besprekingen om zo'n groep na de Europese verkiezingen tot stand te brengen. Deze zou moeten bestaan uit parlementariërs die nu nog zijn aangesloten bij de Liberale fractie en de christen-democraten die zijn verenigd in de Europese Volkspartij (EVP).

Heel wat EVP-leden hebben moeite met de aanwezigheid van de Britse Conservatieven in hun fractie omdat deze een uitgesproken eurosceptische rol spelen. Daarom is er reeds langer sprake van een hergroepering na de verkiezingen, waarbij partijen die nu nog onderdak vinden bij de EVP onder een andere vlag verder gaan. Prodi zegt groot voorstander te zijn van een uitgesproken pro-Europese partij.

In eigen land wordt Prodi bekritiseerd omdat hij zich als voorzitter van de Europese Commissie veel te veel met nationale partijpolitiek zou inlaten. Bij de volgende nationale verkiezingen in Italië is Prodi de tegenstander van premier Berlusconi. Volgens voorzitter Prodi zelf handelt hij niet anders dan veel van zijn voorgangers in Europa.