Pas verschenen: Non fictie

Bert Natter: Het Rijksmuseum Kook boek. Meesterkoks laten zich inspireren door de Gouden Eeuw.

Thomas Rap, 200 blz. €29,90

Tien koks lieten zich inspireren door de smakelijkheden die op zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen voorkomen. Zo kwamen tien vijfgangenmenu's tot stand. Met gebakken rogvleugels, Hollandse blauwhoenders, het geroosterd procureurstuk en gekonfijte asperges.

Sebastian Haffner: Pruisen. Deugden en ondeugden van een miskende staat.

Vertaald door Jacqueline Godfried.

Mets & Schilt, 256 blz. €22,50

Beknopte geschiedenis van Pruisen. Haffner beschrijft het ontstaan van deze eerste moderne rechtsstaat in de achttiende eeuw, het keerpunt in 1871 wanneer Bismarck het Duitse keizerrijk uitroept en het definitieve einde van Pruisen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Mirjam de Baar: `Ik moet spreken'.

Het spiritueel leiderschap van Antoinette Bourignon (1616-1680).

Walburg Pers, 832 blz. €49,95

Biografie van de Vlaamse mystica en profetes Antoinette Bourignon, die er van overtuigd was dat God haar had verkozen om het ware christendom op aarde te herstellen. Dankzij haar profetieën, boeken en pamfletten werd zij het centrum van een spiritueel netwerk waar talloze geletterde Nederlanders deel van uitmaakten.

Hans Visser: Als ik God was in Rotterdam. Balans, 244 blz. €16,50

De Rotterdamse dominee, die in de Pauluskerk veel goed werk doet met verslaafden, over zijn stad als `een plaats van geluk'.

Bas Andewegt en Jaap de Jong: De eerste minuten. Attentum, benevolum en docilem parare in de inleiding van toespraken. Sdu, 566 blz. €35,–

Sinds Aristoteles en Cicero hebben politici, advocaten, theologen en zeepkistredenaars erover gepiekerd hoe ze de eerste minuten van hun betooog vol moesten maken. En wel zo dat het publiek aan hun lippen zou blijven hangen. In dit boek worden de vele mogelijkheden die zij gebruikten besproken en wordt het effect van de vele kunstgrepen geanalyseerd.