Pas verschenen: Literatuur

György Konrad: Zonsverduistering.

Uit het Hongaars vertaald door R. Kellermann. De Bezige Bij, 398 blz. €23,50 (geb.)

In Geluk (2001) beschreef de inmiddels 71-jarige joods-Hongaarse schrijver zijn herinneringen aan de jodenvervolging; in het tweede deel van zijn memoires schrijft hij over zijn studententijd, over het jaar 1956, en over zijn moeizame verhouding tot het communistische regime.

Arto Paasilinna: De zelfmoordclub.

Uit het Fins vertaald door Annemarie Raas. Wereldbibliotheek, 240 blz. €17,90

Een groep potentiële zelfmoordenaars ontwikkelt nieuwe levenslust. Roman van de Finse schrijver die in 2002 in Nederland bekendheid kreeg met De gifkokkin, dat door Kester Freriks in Boeken werd gekarakteriseerd als `een virtuoos gecomponeerd verhaal dat feitelijk over ernstige zaken gaat' (Boeken, 21.03.03).

Rascha Peper: Alle verhalen.

L.J. Veen, 582 blz. €17,50

In deze verzameling zijn niet alleen de verhalenbundels De waterdame (1990) en Oefeningen in manhaftigheid (1992) opgenomen, maar ook een aantal recent geschreven verhalen.

Ton van Reen: Het diepste blauw.

De Geus, 256 blz. €18,90 (geb.)

De Limburgse auteur, die behalve als reisschrijver en romancier bekend is als kinderboekenschrijver (De bende van de Bokkenrijders), publiceert een roman over een invalide man die bezeten is van een jeugdliefde.

Sofokles: Oidipous.

Uit het Grieks vertaald door Gerard Koolschijn. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 82 blz. €14,95 (geb.)

Meer dan 120 toneelstukken schreef de Griekse tragicus Sofokles (496-406 vC); zeven zijn er bewaard gebleven. Zijn beroemdste, Oidipous, is nu vertaald door Gerard Koolschijn. Vier andere, Ajax, Meisjes uit Trachis, Elektra en Filoktetes, kunnen genoten worden in de vertaling van Hein L. van Dolen die onlangs uitkwam bij uitgeverij SUN (€29,50, gebonden).

Peter de Wit en Hanco Kolk: Factor: S1ngle. De Harmonie, 112 blz. €9,50

Ter gelegenheid van de Haarlemse Stripdagen, dit weekend, verscheen een nieuwe bundeling van de komische Parool-strips over drie verpleegsters die wanhopig op zoek zijn naar de ideale man. Bij De Harmonie verscheen ook de bundel Neksnor van de onder meer in de Volkskrant publicerende cartoonist Gummbah: 112 blz. €9,50.