`Lobbyisten te machtig in EU'

Brengen de 15.000 lobbyisten in Brussel het democratische proces in gevaar of zijn ze juist onmisbaar in de parlementaire democratie? Daarover werd gisteren in de Rotterdamse Arminiuskerk hevig gediscussieerd tijdens een Europadebat georganiseerd door de Rotterdamse Kunststichting en NRC Handelsblad.

Aan het debat, dat gehouden werd met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 en 12 juni, namen onder andere deel de lijsttrekkers Sophie in `t Veld (D66), Jens van der Vorm-de Rijke (LPF), Erik Meijer (SP), de VVD-kandidaat Jeanine Plasschaert, de Utrechtse historicus Arend Jan Boekestijn en de Rotterdamse CDA-wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken).

Onderzoeker Erik Wesselius, werkzaam voor Corporate Europe Observatory, stelde het democratisch gehalte van Europa aan de kaak. De 10.000 tot 20.000 lobbyisten, die in Brussel vooral voor ondernemingen actief zijn, kunnen volgens hem ongecontroleerd hun gang gaan. ,,Er is weinig betrokkenheid van de burger en een enorme betrokkenheid van het bedrijfsleven bij Europa'', zei Wesselius. Lobbyisten moeten met de billen bloot en vertellen door wie ze betaald worden, wie ze bestoken en op welke onderwerpen ze lobbyen. Wesselius brak een lans voor strenge wetgeving naar Amerikaans voorbeeld.

,,U overschat de lobbyisten'', reageerde VVD-kandidaat Jeanine Plasschaert. Ook zij is voor meer transparantie en invoering van een wet naar het voorbeeld van de Amerikaanse Lobby Disclosure Act vindt ze ,,geen gek idee''. Maar de aantijgingen van Wesselius gingen haar veel te ver.

De VVD'ster wees erop dat 40 procent van de Europese wetgeving betrekking heeft op het milieu: ,,Als dit werkelijk het Europa van het bedrijfsleven zou zijn, dan was dit aantal niet zo hoog''. Ze kreeg bijval van Sophie in 't Veld (D66) die lobbyisten juist belangrijk vindt, omdat politici ook door maatschappelijke en ideeële organisaties gevoed moeten kunnen worden.

Maar moet `Nederland nu uit weg uit Europa?', want dat was het motto van de avond. ,,Natuurlijk niet'', reageerde lPF-lijsttrekker Jens van der Vorm. ,,Europa moet wel beter bestuurd worden. Maar we hebben aan Europa vrede en onze voorspoed te danken en dat moet vooral zo blijven.''