Kunstbrand in Londen ontstaan na inbraak

De brand in een Londens pakhuis waarbij vorige week talloze kunstwerken verloren gingen, is het gevolg van een inbraak in een naastgelegen ruimte. Slechts twee werken hebben de ramp overleefd.

Dat heeft Scotland Yard donderdag bekendgemaakt. Het complex in het Oost-Londense Leyton waar de kunst was opgeslagen bestaat uit 2 grote en 32 kleine eenheden. In één daarvan – met horloges, telefoons en computers – is op maandag 24 mei om 3.40 uur ingebroken. Kort daarna brak de brand uit, die vervolgens oversloeg naar de andere eenheden. Of de brand met opzet is gesticht, kon een woordvoerder van Scotland Yard nog niet zeggen.

De eigenaar van de kunstopslag, Momart mocht van de politie tot nu toe nog niet in de afgebrande loods. Een woordvoerder van het bedrijf maakte wel bekend dat twee werken die buiten het gebouw stonden de ramp hebben overleefd. Eén daarvan zou het bijn 7 meter hoge bronzen beeld Charity van Damien Hirst zijn. De woordvoerder wilde dit echter niet bevestigen. Een andere exemplaar van Charity staat momenteel op een expositie in Den Haag.

Bij de brand zIjn honderd werken uit de verzameling BritArt van Charles Saatchi verloren gegaan. Zoals de tent van Tracey Emin en werken van Sarah Lucas, Chris Offili, Michael Craig-Martin en de enorme installatie Hell van Dinos en Jake Chapman. Van Damien Hirst zijn 16 werken verbrand, waaronder een serie schilderijen van vlindervleugels.

Er was niet alleen BritArt in het gebouw aanwezig. Zo lagen er van de schilder Patrick Heron vijftig werken, van Gillian Ayres 22 en van Adrian Heath 40. Naast Saatchi zijn ook andere verzamelaars zoals de schrijfster Shirley Conran getroffen. De totale waarde van de kunst is meer dan 75 miljoen euro. Momart zegt tegen brand verzekerd te zijn.

Er is kritiek op de locatie van de opslagruimte. De andere bedrijven zouden een te groot gevaar hebben gevormd. Enkele eigenaren van de verbrande kunst overwegen juridische stappen tegen Momart. Het bedrijf houdt vol dat het niet nalatig is geweest.