Israël: Sharon ontslaat twee ministers

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft vanochtend twee ultrarechtse ministers ontslagen in een poging zijn plan voor ontruiming van de Gazastrook te redden.

Sharon stuurde vanochtend per speciale bode ontslagbrieven naar de twee ministers van de Nationale Unie partij, Avigdor Lieberman en Benny Elon, nadat zij hadden geweigerd naar zijn kantoor te komen om daar de boodschap aan te horen. Het ontslag gaat over 48 uur in, net voor een cruciale zitting van het Israëlische kabinet waarop Sharons Gazaplan in stemming komt. Op dit moment zijn – met Lieberman (pleitbezorger van uitzetting van alle Arabieren uit Israël) en Elon – 12 kabinetsleden tegen het plan, onder wie ook ministers van Sharons Likudpartij, en 11 voor. Volgens opiniepeilingen is de Israëlische bevolking vóór het plan tot ontruiming van de Gazastrook waar ongeveer 8.000 kolonisten leven te midden van 1,3 miljoen Palestijnen. Maar de leden van Likud verwierpen het begin vorige maand in een referendum dat Sharon had uitgeschreven.

Zelfs een overwinning voor Sharon zondag kan leiden tot de ontmanteling van zijn coalitieregering. Een andere ultrarechtse partij die deel uitmaakt van de regering, de Nationale Religieuze Partij (NRP), heeft gedreigd op te stappen als Sharon de Nationale Unie uit de regering zou zetten. Beide partijen steunen de kolonisten die zich met hand en tand verzetten tegen Sharons plan om alle 21 nederzettingen in de Gazastrook en in eerste instantie vier van de 120 op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen tegen eind 2005. NRP-leider Effi Eitam sprak gisteren van ,,een verschrikkelijke, immorele, bittere zaak''. Vertrek van de NRP zou betekenen dat Sharon geen meerderheid meer heeft in het parlement, wat de weg zou openen naar een regering van nationale unie met Shimon Peres' Arbeidspartij. Maar ook de Likudtegenstanders van het ontruimingsplan, onder wie minister van Financiën Benjamin Netanyahu, zouden kunnen rebelleren.

Sharons besluit Lieberman en Elon te ontslaan kwamen nadat hij er niet in was geslaagd een compromis te sluiten met Netanyahu en andere Likudrebellen. Dat hield in dat het kabinet het plan ,,in principe'' zou goedkeuren, maar de evacuatie zou worden uitgesteld tot een tweede stemming zes maanden later. Volgens een zegsman uit Sharons omgeving is er nog een kans dat op het laatste moment de meningsverschillen tussen de Likudministers worden bijgelegd, waardoor de ontslagen niet meer nodig zouden zijn.