In Venezuela begint het spel om de macht

De oppositie tegen president Hugo Chávez van Venezuela heeft in tweede instantie voldoende handtekeningen verzameld om in augustus een referendum over zijn aanblijven te organiseren. Chávez zelf zegt de uitslag te zullen respecteren.

In de straten van Venezuela barstte gisteren een massaal volksfeest uit. ,,Hij gaat, hij gaat, hij gaat'', ,,Deze regering gaat vallen'' en ,,Weg met Chávez!'' schreeuwden grote groepen tegenstanders van president Hugo Chávez. Met vreugdeliederen, wapperende vlaggen en toeterende auto's vierde de oppositie alom dat op 8 augustus een referendum wordt gehouden over de vraag of Chávez mag blijven of moet vertrekken. De `anti-Chavistas' zijn er van overtuigd dat de president zijn langste tijd gehad heeft.

Voor het presidentiële paleis Miraflores in Caracas verzamelden zich duizenden aanhangers van de president om hem steun te betuigen. ,,Oe, ah, Chávez gaat niet weg!'', schreeuwde het deel van volk dat heilig blijft geloven in de populistische leider. Chávez waarschuwde de oppositie ,,nog niet de victorie te kraaien''. ,,Ik heb geen enkele twijfel dat het volk zal zegevieren'', zei de president. ,,Het spel is nog niet gespeeld, maar moet nog beginnen.''

De tegenstanders van Chávez verzamelden in totaal bijna 2,5 miljoen handtekeningen om een referendum af te dwingen. Aanvankelijk stelde de regering dat veel handtekeningen ongeldig waren. Vorige week kregen de Venezolanen de kans opnieuw te tekenen. Gisteren bleek dat het benodigde aantal was behaald voor een volksraadpleging. Onmiddellijk klonk het geluid van claxons in de stadscentra en werd vuurwerk afgestoken.

De 34-jarige Carlos Guerrero was een van de velen die zijn handtekening opnieuw moesten zetten. Volgens de officiële lezing zou hij de eerste keer niet zelf de benodigde formulieren hebben ingevuld. ,,Absolute onzin'', stelt Guerrero, navigator op een baggerschip van de overheid in de Orinoco. ,,Ik weet dat ik mijn baan kan verliezen door te tekenen, maar ik ben toch weer gegaan. Dit moet ik voor mijn land over hebben. Chávez moet gewoon weg.''

Guerrero's broer, eveneens een fervent tegenstander van Chávez, zette geen handtekening uit angst zijn baan als rechter te verliezen. ,,Ik noem hem elke dag een lafaard, maar ik begrijp hem ook wel. De afgelopen maanden zijn veel mensen onder druk gezet. Zo zou ik met een schip naar Cuba gaan, maar toen ze zagen dat ik voor een referendum had getekend mocht ik opeens niet meer mee'', zegt Guerrero in de provinciestad Barquisimeto.

Enkele duizenden Venezolanen trokken vorige week al dan niet onder druk van de overheid hun handtekening weer in. De groeperingen die Chávez goed gezind zijn stelden op hun beurt dat gefraudeerd is met identiteitsbewijzen bij het verzamelen van handtekeningen tegen de president die na zijn aantreden in 1999 een revolutie tegen de gevestigde orde ontketende. Vooral aan de onderkant van middenklasse en onder de armen is Chávez nog altijd ongemeen populair. Van een vroegtijdig vertrek willen de Chávistas niets weten. De 78-jarige Rafael Segundo Torres, die als sergeant zijn pensioen onder Chávez steeds hoger zag worden, lachte gisteren cynisch toen bekend werd dat een referendum plaats zal hebben. ,,Dan zullen we echt zien wie de meeste aanhang heeft'', sprak de uit Barquisimeto afkomstige Torres. ,,Chávez blijft tot 2021!''

Om Chávez uit zijn ambt te zetten moeten over twee maanden meer dan 3,7 miljoen Venezolanen voor zijn vertrek stemmen. De komende twee maanden zal de strijd tussen de Chavistas en de `anti-Chavistas' met de dag heviger worden. Het is nog maar de vraag wie op 8 augustus het echte feest van de overwinning zal vieren.

    • Koen Greven