Hooligan en icoon

In de documentaire Wie was Para Smit? van Nicolien Herblot, die vanavond door de IKON wordt uitgezonden, wordt de 28-jarige Ajax-fan uit Amsterdam Osdorp geportretteerd. Op 7 december 2003 overleed Para Smit door een schot in het hoofd. De dag daarna verschenen er 88 rouwadvertenties in de Telegraaf. En op internet werd zijn dood door duizenden betreurd. Bij de eerstvolgende wedstrijd van Ajax (Ajax-Utrecht op 14 december 2003) werden rond de 28ste minuut door supporters van de F-side en vak 410 rode fakkels en vuurwerk ontstoken en klonk een minuten durend applaus. Het ontlokte Ajax-trainer Ronald Koeman het volgende commentaar: ,,Je kunt een wedstrijd niet stilleggen om deze reden, maar zoals er nu afscheid is genomen, vond ik indrukwekkend.''

Voor documentairemaakster Herblot waren deze gebeurtenissen aanleiding om op zoek te gaan naar het verhaal achter deze door veel mensen gerespecteerde jongen.

De politie houdt de dood op zelfmoord, maar familie en vrienden kunnen dit niet geloven. Uit het het verhaal over Para Smit blijkt dat hij in zijn omgeving werd geadoreerd. Smit groeide in Oost op als zoon van een Hindoestaanse vader en een Nederlandse moeder. Hij zette zich in voor jeugdprojecten, werd jeugdtrainer bij voetbalclub DCG en werkte bij stadsdeel Osdorp als sportopbouwwerker. Hij probeerde de `harde kern' supporters van Ajax in Osdorp op het rechte pad te houden. Hij kwam op voor wie dat nodig had en hielp waar hij kon. Hij was geliefd in de hele buurt. Ajax was zijn grote liefde. Al speelde de club ver weg, Smit zat op de tribune.

Maar hij had ook een andere kant. Bijna tien jaar voor zijn dood zouden weinig mensen gedacht hebben dat Smit zou uitgroeien tot steun en toeverlaat voor probleemjongeren, een man met een voorbeeldfunctie. Als jonge jongen maakte hij deel uit van een veel besproken graffiti-bende. En tot aan zijn overlijden was hij toonaangevend binnen de F-side van Ajax. Niet alleen stond hij vooraan bij het maken van spandoeken en het organiseren van feestjes, hij liep ook voorop in weinig respect afdwingende activiteiten van de supporters. Hij leefde op het snijvlak van goed en kwaad.

Factor: Wie was Para Smit? IKON, Ned.1, 22.37-23.02u.