Hillen: schaf hypotheekrente af

Voormalig Tweede-Kamerlid Hans Hillen van het CDA wil dat de aftrek van de hypotheekrente wordt afgeschaft. Hillen, die momenteel voorzitter is van het College voor Zorgverzekeringen, vindt dat de aftrek een ,,perverse'' uitwerking heeft op de samenleving omdat die met name zou aanzetten tot meer consumeren in plaats van het traditionele sparen voor de oudedag. ,,De belastingaftrek wordt gebruikt voor een extra vakantie, een auto of de inrichting van het huis'', zegt Hillen. Maar zodra huizenbezitters oud zijn en zorg behoeven, wordt het huis aan de kinderen nagelaten en moet de samenleving voor de zorg voor ouderen opdraaien, vreest Hillen.

Hillen heeft dat vandaag in een interview in Trouw gezegd. Hij is daarmee de eerste prominente CDA'er die openlijk pleit voor afschaffing van deze belastingaftrek. Hij vindt dat de huidige vijftigplussers goed voor zichzelf kunnen zorgen, zeker als zij een eigen huis hebben dat flink in waarde is gestegen. Bovendien hebben hun kinderen de erfenis niet nodig, omdat ze zelf goed verdienen. ,,Benut dat afgeloste huis dan ook om je eigen zorgkosten te betalen.''

De CDA'er vindt het standpunt van zijn eigen partij op dit punt ,,onbegrijpelijk. De partij houdt vast aan iets wat een groot deel van haar eigen achterban niet eens begrijpt. Het roer moet om. Het huis moet weer een spaarvorm voor de oude dag worden.''

Juist bij de achterban op het platteland is sparen voor de oude dag nog wel gewoon, betoogt hij. Als meer mensen hun eigen zorgkosten betalen, komt er ook geld vrij om zorg te blijven realiseren voor lage inkomens. Hillen verwijt banken aangezet te hebben tot steeds hogere hypotheken, met prijsstijgingen als gevolg. Hierdoor kunnen starters nauwelijks nog een eigen woning betalen.