Het Beeld

Aardig is het niet om collega's die op de grond liggen na te trappen, maar het was gisteren de dag van Paul de Leeuw. Direct na de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf voor PaPaul was hij de centrale gast in TV3, samen met kompaan Cornald Maas, toevallig ook de mediaspecialist van het onfortuinlijke programma. En het sarrende gesprek dat beide heren voerden met presentatrice Hadassah de Boer (,,hé, waar zijn de vissen gebleven?'') was absoluut hilarisch. Telkens als ze haar tevoren bedachte opzet, met door de redactie geplande filmpjes, wilde doordrukken, probeerde De Leeuw haar in de war te brengen, te pesten met haar `oortje' en op zeker moment zelfs demonstratief in de richting van haar communicatiemiddel met de eindredactie te schreeuwen.

Na het totale fiasco beginnen er nu spannende dingen te gebeuren in TV3. Zo gaat dat, je moet soms eerst totaal onderuitgaan, voordat je een nieuwe start kunt maken. Vernietigende kritieken, desastreuze kijkcijfers en het ene na het andere onderdeel van de krampachtig geconstrueerde formule dat bezweek: zelden is een nieuw, ambitieus programma bij de publieke omroep zo snel zo diep gevallen. Bij de commerciële omroep zou er, net als bij Sterrenbeurs en Masterplan, al na de eerste week zijn ingegrepen. De NPS wachtte even, maar na precies vijfentwintig afleveringen was het genoeg geweest. De multiculturele klompendans aan het begin verdween, evenals het snobistische decortje met gekleurd glas en goudvissen. Eindredacteur Oscar van der Kroon zou ziek thuis zitten. Op het Nipkowfeestje werd veel over zijn gezondheid gespeculeerd, evenals over het vertrek van zestig procent van de `deskundigen' van TV3, van wie alleen Ronald Giphart en Maas mochten overleven.

Op zo'n moment raakt een presentator als Matthijs van Nieuwkerk op stoom. Lekker improviseren, beetje keten, crisis is koren op zijn molen. Hij maakte aardige programma's met Freek de Jonge en Joost Zwagerman, en deed net of de verplichte `reportages' van de resterende lichtgewichtverslaggevers er niet bijhoorden. Samensteller Reinier van den Hout en Van Nieuwkerk wekken de indruk het bijna verdronken programma met reddend zwemmen naar de kant te kunnen sturen. Als nu ook Hadassah de Boer zich over de teleurstelling heenzet en ophoudt met die pruilende blik dat ze zich haar feestje anders had voorgesteld, dan kunnen beide presentatoren gewoon net doen alsof ze weer bij de Amsterdamse regionale zender AT5 werken, en het daar populaire programma De zwoele zomer presenteren: met de benen op tafel op het zonnige terras van de Stadsschouwburg over actuele onderwerpen bomen met potentieel spannende gasten, en vooral heel hard proberen uit de kramp te raken. Alles moet mogen en kunnen, en niemand moet bang zijn om dom te lijken of fouten te maken. Ding dong, the witch is dead! Nu nog de reportages weg, als laatste restant van het verfoeide format, en dan zou het wel eens een aardig, brutaal programma kunnen worden. De kijkers komen dan vanzelf. Zou ex-collega Felix Rottenberg ook mee mogen doen?

    • Hans Beerekamp