Fitheid van spelers bepaalt strijdwijze Nederlands elftal

Nederland speelt morgen tegen Ierland het laatste oefenduel voor het EK. De bondscoach gaat verder op de ingeslagen weg.

Spelers die fit zijn én in vorm bepalen de strijdwijze van het Nederlands elftal op het naderende EK voetbal. Bondscoach Dick Advocaat was wat dat betreft de afgelopen dagen tijdens het trainingskamp in Lausanne duidelijk. Er kan eindeloos worden gediscussieerd of het Nederlands elftal nu met een klassieke vleugelbezetting moet opereren, of juist volgens een 4-4-2-systeem met een `ruit' op het middenveld, als de internationals die voor de uitvoering dienen te zorgen onder hun niveau presteren komt er weinig van terecht. Advocaat gaf tegen België en de Faeröer Eilanden de voorkeur aan een speelwijze met operationele vleugels. Een term die is geïntroduceerd door oud-bondscoach Rinus Michels, deze week te gast bij Oranje. Alleen de backs komen op in dit concept, verder verloopt het spel bijna geheel door het centrum.

De reden waarom Advocaat het klassieke systeem met vleugelspitsen heeft losgelaten is simpel: de spelers die deze speelwijze moeten uitvoeren zijn nog niet in goeden doen. Marc Overmars kwam afgelopen seizoen bij Barcelona weinig in actie. Hij heeft verder diverse lichamelijke ongemakken, waardoor hij slechts één keer per dag kan trainen. Overigens probeert Advocaat hem wel steeds nadrukkelijker uit als rechtsbuiten. Mede omdat Arjen Robben op de linkervleugel klaargestoomd moet worden. De dribbelaar was zes weken uit de roulatie met een spierblessure en heeft nog tijd nodig, maar wordt met de dag sterker.

In Andy van der Meyde, die bij Internazionale afgelopen seizoen vaak uit de gratie was, heeft Advocaat weinig vertrouwen. Hij moest gisteren in een onderling partijtje op de training opnieuw genoegen nemen met een plek als rechtsback. Van de potentiële vleugelspitsen lijkt alleen Boudewijn Zenden klaar voor het EK, maar in hem ziet Advocaat vooral de stand-in van linksback Giovanni van Bronckhorst. Derhalve blijft Advocaat het 4-4-2-systeem proberen met een ruit op het middenveld; te weten een aanvallende middenvelder die speelt met de punt naar voren, een defensieve middenvelder met de punt naar achteren en twee halfspelers aan de zijkant.

Advocaat zal het verder niet zo nadrukkelijk uitspreken, maar hij acht het 4-3-3-systeem ook minder geschikt om op het EK tegen Duitsland en Tsjechië te spelen. Dit zijn ploegen die over een sterke middenveldbezetting beschikken. Tijdens de oefeninterland Zwitserland-Duitsland (0-2) constateerde de bondscoach bovendien dat de Duitsers ook een twee spitsensysteem met een ruit op het middenveld hanteerden.

Advocaat neigt ook naar het 4-4-2-systeem omdat hij dan twee van zijn vier befaamde centrumspitsen kan inzetten en niet één. In de optiek van de bondscoach bezit Oranje dan een doelpuntenmaker meer. Maar Van Nistelrooy, Kluivert en in mindere mate Makaay zijn nog niet scherp. Advocaat geeft de spits van Bayern morgen tegen Ierland een kans zich te bewijzen als partner van Van Nistelrooy. Dat is feitelijk de enige wijziging ten opzichte van het duel met de Faeröer.

    • Erik Oudshoorn